Novi Izraelski tenk koristi Xbox kontroler

Carmel je jedan od tri prototipa za budući tenk Izraelske vojske. Izgleda kao tipično oklopno vozilo, ali kad pogledate u unutrašnjost čeka vas par iznenađenja.

Osim velikog panoramskog ekrana, dolazi sa hrpom tablet uređaja kojim operater sa lakoćom može odrediti brzinu tenka, ali i naoružanje. Ključni metod upravljanja je prepoznatljivi Microsoft Xbox kontoler.

Kada su razmišljali o potencijalnom korisniku imali su jasnu viziju; mladi muškarac ili žena uzrasta od osamnaest do dvadeset i jednu godinu. Ova demografija će se najlakše snaći u Carmel prototipu baš zbog poznavanja video igara.

Proizvođači ovog tenka budućnosti kompanija “IAE” (Israel Aerospace Industries) aktivno su sarađivali sa tinejdžerskim igračima (gejmerima) i uvažavali njihove prijedloge za što bolji upravljački sistem. Prvobitno Carmelom se upravljalo “starim” joystickom poput onih u borbenim avionima. Ključni zahtjev mladih korisnika je mogućnost da drže kontroler u krilu, za razliku od tradicionalnog fiksiranog vozačkog mehanizma.

Udi Tzur, komandir u IDF-u (Izraelske odbradbene snage) ima samo riječi hvale za novi sistem koji je prilagođen mladim vojnicima. Iznenađen je koliko brzo mogu savladati obuku zahvaljujući poznavanju Xbox kontrolera.

Vještačka inteligencija i ratne igre

Zastrašujući dio priče o novom tenku je korištenje vještačke inteligencije (AI). Carmel dolazi sa “pomagačem” koji je “trenirao” ratne scenarije u strateškoj igri “StarCraft II”. Jedna od posljednjih RTS igara (strategije u realnom vremenu) je nedavno proslavila deset godina postojanja. Googleova zlosutna DeepMind tehnologija je napravila vještačku inteligenciju koja je bila sposobna pobjediti profesionalnog Starcraft II igrača.

Nakon hiljadu raznih ratnih scenarija AI je spreman za bilo koju situaciju. Već nakon dvije sedmice nakon što je sistem ugrađen u Carnel tenk, “bot” je ostvarivao 20 do 30% bolje rezultate nego čovjek. U pitanju je bilo kretanje tenka i nišanjenje mete. Dodali su i pucačinu “DOOM” kao dio treninga vještačke inteligencije.

Ovo naravno nije prvi put da se pojavljuje veza između ratne industrije i video igara. Prije dvije godine američka podmornica USS Colorado je počela koristiti Microsoftov kontroler za upravljanje periskopom. Bespilotne letjelice (naoružani dronovi), roboti za deminiranje i slične vojne “igračke” sve redom često koriste Xbox kontroler.

Američka vojska ima dugogodišnju tradiciju regrutacije igrača u svoje redove. U.S. Army ima službeni profil na Twitch.tv-u najvećoj platformi za striming video igara.

Ujka Sem želi da igraš video igre za američku vojsku

izvor: Washington Post