novi-model

Novi turski dron

Ankara je predstavila Akinci (Raider) novi oružani dron model. S ovom objavom Turska je službeno postala najveći proizvođač, korisnik i izvoznik dron tehnologije u Evropi.

Predjsedništvo “Turske odbradbene industrije” (Turkish Defence Industries  iliti SBB) otkrili su najnovije detalje u vezi sa svojim modelom oružanog drona “Akinci” za čiji razvoj je zaslužan Baykar Makina izvođač. Akinci dron ima raspon krila od dvadeset metara i maskimalnu težinu od 4.500 kilograma pri polijetanju. Kapacitet leta mu je 24 sata, na maksimalnoj visini od 12,192 metara. Dron ima dva turbo dizel motora PD-222 koji su razvijeni u saradnji sa američkom kompanijom General Electric.

Službene informacije od strane SBB-a

Korisna nosivost drona je između 450 kg i 900 kg, u zavisnosti od potrebe misije. “Akinci” je takođe opremljen za potrebe elektronskog ratovanja, kao i sistemima satelitske komunikacije. Trenutno razmišljaju o dodavanju Roketsan SOM-A krstarećih raketa čiji je domet 250 kilometara na ovaj model. Ne trebamo ni sumnjati da će sa ovakvim informacijama Turska zadržati vodeće mjesto na tržištu bespilotnih letjelica.

izvor: Jane’s 360