Najgluplji prvi milioni

Od krpa do hrpa love

Američki san u balkanskom krevetu

Mi volimo da sanjamo o “američkom snu” i kako od krpa do hrpa love, kao i svako drugi na ovom svijetu ko je odrastao daleko od miliona nečega. Ti milioni su ekskluzivno pravo onih par procenata svjetske populacije, jer njima pripada 99% svjetskog bogatsva.

Ipak neki uspiju da „prelete“ iz jednog tabora u drugi i mi ostali treba da im se divimo i da naravno vjerujemo kako su čuda moguća, kako ništa nije nedostižno i kako je trud uvjek isplativ.

Ovo je šest primjera ljudi koji su uspjeli od velikog siromaštva doći do velikog bogatsva.

1. Oprah Winfrey

Oprah Winfrey – iz siromašne porodice je preko takmičenja ljepote, radio stanica i voditeljskih poslova ušla u svijet medija i stekla bogatstvo od 3.1 milijarde dolara! 1986 godine počinje „Oprah Winfrey Show“, a sve dalje je spektakl.

2. Ralph Lauren

Ralph Lauren – ikona mode i tvorac prepoznatljive odjeće u mladosti nije imao ni da kupi odjeću. Danas njegov brend vrijedi 8, a on lično 5,9 milijardi dolara i smatra se najbogatijom osobom svijeta mode. Ralph je strastveni kolekcionar automobila i posjeduje neke od najrijeđih, muzejskih primjeraka auta poput Ferrari 250 GTO, Ferrari TR i mnoge druge.

3. Larry Elison

Larry Elison – osnivač i CEO giganta „Oracle“ je odrastao u prilično lošim uslovima sa rođacima koji su ga odgajali i uzdržavali. Napustio je fakultet, naravno. Napravio kompaniju tržišne vrijednosti 183 milijarde dolara. Sa ličnim bogatsvom procjenjenim na 61,8 milijardi. Kaže kako „svako ko se trudi i bude malo pametan ima priliku da učini bilo šta mogućim“. To je Američki san, da je ovde sve moguće“. Lijepo.

4. John paul DeJoria

John Paul DeJoria – tekila gigant „Patron Spirits co.“ i „Paul Mitchell“ kozmetika za njegu kose su omogućili ovom čovjeku da stekne bogatsvo od 3,3 milijarde. Dva puta je živio kao beskućnik, između ostalog što je prošao dok 1980 godine nije sreo Paul Mitchell-a.

5. J.K. Rowling

Joanne Rowling – samohrana majka koja se mučila da prehrani kćerku. Napisala knjigu o malom Harry Potter-u, inkasirala milijardicu. Do sad. Tvrdi da nije milijarderka, budući da je dobar dio bogatstva donirala.

Izvori: cnbc.com, gobankingrates