Od lošeg stripa ostala je cool igračka

Poprilično glup koncept ali izgleda cool. Prošle godine na stranicama The Punisher stripa mogli ste pratiti intrervencije Frank Castle-a po zemljama trećeg svijeta u Iron Man oklopu. War Machine oklop zapravo, ali ista je to Stark tehnologija. Svi znamo da crna boja izgleda bolje. Posebno na Frenku.

Punisher je sam po sebi prokleta mašina za ubijanje. Da li mu je stvarno bio potreban Iron Man oklop? Dodajte na to osrednji scenarij Matthew Rosenberg-a i dobijete poprilično loš strip. Možda je nekome zanimljivo čitati o kampovima za gej građane u fiktivnoj post sovjetskoj zemlji Chernayi, ali meni nije bilo posebno zabavno iskustvo. Sjećam se i nekog zlog rusa koji je neodoljivo posjećao na Putina. “Srećom” Frenk mu je ukrao atomsku bombu. Politički kontekst stripa kao što možete nasluti je golo smeće. Uredništvo Marvela je nagradilo Rosenberga sa još jednim angažmanom na (aktuelnom) Punisher stripu. Iako mi je Frenk jedan od omiljenih Marvel likova neću čitati taj naslov.

The Punisher: War Machine (sva prava Marvel Comics)

Po ovim i sličnim kreativnim odlukama lako je doći do zaključka da uredništvo Marvel stripova stvarno nema ideju šta da rade sa Punisher-om. Ako me sjećanje ne vara u pismima čitalaca (dok su još objavljivali mišljenje svoje publike) bio je prijedlog nekog fana da stave Frenka u War Machine oklop. Uredništvo je tada reklo da oni ne planiraju tako nešto jer je Jim Rhodes (iliti War Machine) važan lik, neodvojiv od svog oklopa. Par godina poslije, Rosenberg piše svoj osrednji strip. Toliko o dugoročnoj viziji uredništva.

Ali ako išta drugo ostale su cool igračke. Oklop sa prepoznatljivom Punisher lobanjom izgleda vraški dobro. Hasbro prodaje repliku kacige u prirodnoj veličini. Inspirisani video igrom (za Android i iOS) MARVEL FUTURE FIGHT, napravili su “funkcionalnu” kacigu sa zvukovima i LED svjetlima. Fin dodatak kolekciji bilo kog Marvel fana. Kao što sam rekao na početku; glupa ideja, ali izgleda cool.