Odgođen završetak izgradnje američke dron baze

Niger Zračna Baza 201 (Niger Air Base 201) budući centar za oružane bespilotne letjelice neće biti dovršen do sredine slijedeće godine. Završetak izgradnje ove baze je bio predviđen do kraja ove godine, ali loši vremenski uslovi i teško okruženje osujetili su ove planove. Izjavio je to predstavnik Afričke komande američke vojske (U.S. Africa Command, dalje u tekstu AFRICOM).

Cjena baze je otprilike 100 miliona dolara prema ranijim AFRICOM procjenama. Službeni predstavnici nisu komentarisali da li će odgoda utjecati na cjenu troškova. Kada bude završena, Zračna Baza 201 će biti centar američke dron misije u Nigeru, čija trenutna baza je nigerska prestonica Niamey. Baza 201 se gradi na ivici Saharske pustinje i najveći je građevinski poduhvat u istoriji američkog vazduhoplovstva.

Oluja u blizini mjesta izgradnje baze

Američka vojska planira smanjenje broja trupa u Africi za 10% u slijedećih par godina, koje će biti prebačene da odgovore na moguće prijetnje Kine i Rusije. Sjedinjene Američke Države trenutno imaju 7200 vojnika u Africi.

izvor: AirForce Times