Oskar 2020 – Skorsezi protiv Džokera

Prošla godina je imala vrhunski izbor filmova. Što se jasno vidi po nominacijama za ovogodišnju dodjelu nagrade Oskar. Najveće iznenađenje je suludi broj nominacija (za čak 11! nagrada) koje je dobio “Joker” (režisera Todd Phillips-a). Odmah iza su naši favoriti za film godine Skorsezijev “Irac” (The Irishman) i Tarantinov “Bilo jednom u Hollywood-u” (Once Upon a Time…in Hollywood) koji su nominovani u čak deset kategorija.

Nominacije za devedeset drugu dodjelu nagradu su objavljene jutros. Legendarni Marti Skorsezi (Martin Scorsese) je dobio devetu nominaciju za najbolju režiju u karijeri. To ga je učinilo najviše nominovanim živućim režiserom. Iskreno se nadamo da će Američka Filmska Akademija ispraviti istorijsku nepravdu i konačno dati Martiju Oskara. Bila bi prava poetska pravda da za “Irca” dobije ekvivalent nagrade za životno djelo i neprocjenjiv doprinos filmu.

Još jedno iznenađenje je broj nominacija koje je pokupio Netflix. Od svih studija oni vode sa čak dvadeset i četiri nominacije. Iako je striming gigant relativno novi igrač na ovom polju, zaslužni su za neke od najboljih autorskih filmova prošle godine. Osim što su finansirali Skorsezijevog “Irca” (skoro deset godina je Marti proveo skupljajući novac) podržali su scenaristu / režisera Noah Baumbach-a i njegovu “Bračnu Priču” (Marriage Story).

Za potpune liste svih kategorija pogledajte službeni video ispod:

Marti nema ništa lično protiv Joker-a. On je jedan od producenata filma. Čak mu je i ponuđena režiserska stolica, koju je odbio. Ali Skorsezi nije pogledao Joker-a. Niti planira…