Oskari 2020 – Joker pobjedio, majstori izgubili

Bez puno iznenađenja molim! To je možda najlakši način za opisati devedeset i drugu ceremoniju dodjela nagrada (Američke) Filmske Akademije iliti popularni Oskar.

Krenimo sa očiglednim; Joaquin Phoenix je zasluženo dobio nagradu za najboljeg glumca u najgledanijem R-rated filmu svih vremena “Joker“. Iznenađenje jest veliki broj nominacija za netipičnu strip adaptaciju, ali Oskari su uvijek imali razumjevanja za Jokera; elem, Heath Ledger ga je posthumno dobio.

Joaquin malo pretjeruje sa popovanjem, ali čova je zaslužio svojih petnaest minuta. Nema te nagrade koju nije dobio ove godine. Ipak, ni jedan glumac iz Hollywood-a još nije uspio spasiti svijet svojim govorima, ali neka pokuša. Posebno dok propagira vegetarijanstvo sa svojom seksi zaručnicom (koja ne samo što je zvijezda, nego je još i bezobrazno bogata) Rooney Mara.

Ali “Joker” je ipak priča o tužnim ljudima na koje niko neće da obrati pažnju. Od jedanaest nominacija, “Joker” je još pokupio nagradu za najbolju muziku. Vrhunski soundtrack.

Šarmantni Taika Waititi, koga mi gotivimo zbog “Thor Ragnarok” Marvel filma i možda najbolje režirane epizode “The Mandalorian“-a, dobio je Oskara za adaptirani scenarij, za čudnu komediju Jojo Rabbit. Taika čova maorskog porjekla sa Novog Zelanda glumi Hitlera u ovom filmu koji je takođe i režirao.

Čudan mi je bio izbor tematike, ali jutros čitajući The Jerusalem Post neke stvari su mi jasnije. Waititi, čije pravo ime je Taika Cohen je jevrejsko / maorskog porjekla. Zahvalio se obema stranama svoje porodice.

Južno korejski režiser Bong Joon Ho je odnio sve glavne nagrade. “Parazit” je prvi strani film koji je pobjedio u kategoriji “najboljeg filma”. Nažalost naši lični favoriti su ostali praznih ruku. Korejanac je pokupio nagradu za najboljeg režisera ispred Tarantina i Skorsezija.

Na našu veliku žalost “Irac” (The Irishman) je gubitnik večeri. Od deset nominacija, gangsterski ep koji je koštao 160 miliona dolara nije dobio ništa. Ali baš ništa.

Ceremonija nije bila ništa posebno. Toliko je dosadna noć bila u pitanju, da je najzanimljiviji dio nastup Eminem-a pri kojem je veliki majstor Marty Scorsese zamalo zaspao. Noć za pamćenje, nema šta…

Red je spomenuti Brad Pitt-a koji je dobio nagradu za najboljeg sporednog glumca. Njegova uloga u Tarantinovom “Bilo jednom u Hollywoodu” je jedna od najcool prošle godine. Iz nekog razloga ubacio je politički govor dok se zahvaljivao. Ta kalifornijska elita je stvarno nepopravljiva s svojim propovjedima.