Otkriven spomenik Kris Kornelu

Sijetl (Seattle) je uvijek bio i ostaće prestonica grandž (grunge) muzičkog pokreta. Kao dokaz tome služiće i kip u prirodnoj veličini jednog od najvećih predstavnika tog podžanra Kris Kornela (Chris Cornell).

Lokalni Muzej Pop Kulture danas je predstavio javnosti kip frontmena legendarnih bendova Soundgarden i Audioslave. Emotivnoj ceremoniji prisustvovale su žena i kćerke pjevača koji je sebi oduzeo život u maju prošle godine. Imao je 52 godine. Ostali članovi Soundgardena su svojim prisustvom takođe uveličali ovaj događaj.

Kornel se našao na listi “Najboljih pjevača svih vremena” Rolling Stone časopisa. Bio je u najboljih deset. Njegovom vokalu od četiri oktave malo ko je mogao parirati. Za vrijeme karijere prodao je preko 30 miliona albuma širom svijeta.

Soundgarden je uz Alice in Chains i Pearl Jam bio jedan od najvećih Sijetl bendova koji su cementirali status grandža kao pravog rock pokreta. Najvjerovatnije je to i bio zadnji put kad je rock značio nešto.

Početkom XXI vijeka se vratio u centar pažnje sa bendom Audioslave koji se sastojao od bivših članova legendarnog “Rage against the Machine“. Par snimljenih albuma sa ovim bendom su prava moderna remek djela.

Zaslužan je za netipičnu James Bond pjesmu “You Know My Name” koja je otvarala “Casino Royal” i predstavila svijetu novog Bonda.