Pariz gori (Video)

Demonstranti su se okupili u Parizu ove subote nakon protesta širom Francuske koji traju duže od sedam dana. Povod je podizanje cjena nafte, tj. poreza na isti proizvod. Prema pisanju The Associated Press, oko 5000 demostranata je okupiralo prestonicu noseći francuske zastave i transparente kojima se rugaju predsjedniku Makronu. Obučeni su u fluorescentne žute jakne koje svi vozači moraju imati u svom autu u Francuskoj. Uzvikuju parole: “Makron podnesi ostavku”. Vjeruju da predsjednik ne razume svakodnevne probleme običnih građana (“malih ljudi”).

Pobunjeni građani su postavljali barikade širom grada i palili vatre na sred ulice. Policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima. Građani su bacali kamenje na njih. Važno je naglasiti da francuzi već sada plaćaju jednu od najskupljih cjena gasa i najavljeni porez će situaciju učiniti nepodnošljivom. Građani su izašli na ulice da traže svoja prava. Protestni pokret nema jasnog vođu, ali ne znaju se ni njihovi dalji potezi. Pojedini političari tvrde da nikada ranije nisu vijeli ovako ostrašćene demonstracije.

Nekih 300000 ljudi je izašlo na ulice u više od 2000 odvojenih protesta širom države. Dvije osobe su poginule i preko 200 je ranjeno u sukobu sa policijom. Stotinu demonstranata je uhapšeno. To su službene cifre koje je podjelilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Isto to ministarstvo optužuje ekstremne desničare za incidente. Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner je rekao da građani imaju pravo da protestuju, ali da to rade na što sigurniji način.

U zadnjoj izjavi predsjednik Francuske je obećao kompromisno rješenje o kojem će više riječi biti slijedeće sedmice.

izvor: NPR

video: Global News