Partibrejkersi-bend

Partibrejkersi rock bend

Muzika

Partibrejkersi, rock bend za sva vremena

Partibrejkersi, koji skoro 40 godina drže pažnju publike širom bivše Jugoslavije, a i šire, su jedan od moćnijih bendova sa primjesom garage punka. Iz ljubavi i poštovanja prema svemu što su nam pružili, podsjetićemo se nekih zanimljivih stvarčica o bendu Caneta i Antona.

Zoran Kostić poznatiji kao Cane je svoju karijeru započeo sa sastavom “Urbana gerila”. Zatim je bio član sastava “Radnička kontrola” sa kojom je poslednji put nastupio u oktobru 1981. u Ljubljani, kao predgrupa grupi Šarlo akrobata na njihovom poslednjem koncertu. Godinu dana kasnije, u avgustu 1982, osnovao je grupu Partibrejkers.

U Zagrebu su te godine odsvirali pet koncerata zaredom, a na jednom od njih su upoznali legendarnog Džonija Štulića. Džoni je ubrzo ponudio da im producira album. Do saradnje nije došlo, ali bi to bila definitivno fantastična kombinacija. Godine 1987. Partibrejkersi su organizovali dva koncerta, a od zarade su kupili 16 torti koje su dali na poklon nezbrnutoj djeci u Zvečanskoj ulici.

 

Sa zvjezdama…

Kako i priliči veličinama i Partibrejkersi su nastupali sa mnogim domaćim, ali i svjetskim zvjezdama. Sa poznatim gitaristom Chukom Berryjem su Partibrejkersi nastupali u Zagrebu početkom 90ih, a ubrzo potom uoči rata u BiH nastaje ad hoc sastav od članova Partibrejkersa, EKV-a i Električnog Orgazma pod nazivom “Rimtutituki“. Uz mnoge poznate muzičare sa Partibrejkersima je nastupao, uz Emira Kusturicu i Johnny Depp 1993. godine. Poslednji album Partibrejkersa, koji je izašao 2015. godine, nosi naziv “Sirotinjsko carstvo” i u stilu benda je materijal za razmišljanje i širenje vidika. U prilogu možete poslušati hit “Hoću da znam“, koja je sa albuma “Slatko i kiselo“, a kviz sa zanimljivim pitanjima možete odigrati ovde.

 

 

Više muzike na zavisne.com.