Pedeset godina Metal muzike!

Četiri mladića iz Birmingham-a koji su izgledali poput prljavih hipija, zauvijek su promjenili rock n’ roll istoriju. Srećom po istu tu istoriju, ovi momci s dna radne klase nisu bili “djeca cvjeća” nego likovi koje je zanimao neki mračniji misticizam. Obučeni u crninu, došli su na scenu nošeni teškim zvukom, koji rokeri ranije nisu čuli. Prije pedeset godina Black Sabbath je patentirao metal muziku.

Bend je nazvan po horor filmu Mario Bave. Na današnji dan 1970. izdali su svoj prvi album “Black Sabbath“. Bio je to petak trinaesti. Mračna atmosfera je bila sastavni dio magije. Poput prekrasne naslovne strane albuma. Ozijev (Ozzy Osbourne) neponovljivi vokal je vrištao okultne stihove. Gitarista Tony Iommi je otac heavy metal muzike. Nesreća na radu u fabrici mu je oštetila prste i tako nastade moćni riff. Ledja mu je od nečistih sila čuvao basista Geezer Butler, čija mračna mašta je zaslužna za neke od najoriginalnijih stihova.

Niko nikada nije čuo tako nešto. Kratke horor priče zapakovane u pjesme čudnih aražmana. Možete stvarno čuti strah u Ozijevom glasu dok zaziva Boga u pjesmi o susretu s Satanom. Svjetlonošom lično. Neponovljiva atmosfera. Čudna kombinacija hard rock, blues i psychedelic rock-a je bila Black Sabbath formula. Album koji je inspirisao cjeli jedan žanr (s stotinom podžanrova). Pedeset godina muzike. Sve od doom do stoned zvuka. Sve je to Sabbath sine.

Usna harmonika nas uvodi u čarobni svijet “The Wizard” pjesme. Čarobnjak iz naslova je službeni diler benda. Moralo je nešto opojno nadahnuti vizije propasti i užasa po kojima će bend postati poznat. Klasičan primjer je mračna balada N.I.B. Pjesma o zaljubljenom Satani. Mračni humor je oduvijek bio dio šarma ovog benda.

Nasljednici mračnog zvuka i Sabbath kulta, elemente satanizma su odveli u satiru. Metal kliše. Na ličnu odgovornost provjerite Type O Negative obradu Black Sabbath klasika.

Rob Halford, frontmen metal veterana Judas Priest izjavio je da Sabbath spada u istu kategoriju kao Beatles-i ili Mozart. Mislite da ovaj lik pretjeruje?