Peta godišnjica smrti Lu Rida

Na današnji dan preminuo je rock pjesnik i gitarista Lu Rid (Lou Reed, 1942. – 2013.). Frontmen legendarnog benda Velvet Underground zauvijek je promjenio popularnu kulturu. Poznata je urbana legenda da istoimeni prvi album “The Velvet Underground & Nico” (1967.) malo je ko kupio, ali onaj ko jest napravio je bend. Utjecaj Velvet Undergrounda možemo pratiti kroz par decenija i bendove poput The Stooges (Iggy and the Stooges), David Bowie, The Smiths, Nirvana i mnoge druge koji su obilježili alternativni rock. Drugi album Velvet Undergrounda “White Light/White Heat” iz 1968. Lu naziva “Kipom slobode punka” “Niko nije slušao album, ali biće tu zauvijek.”.

Ridova solo karijera je isto tako značajna sa klasičnim albumima kao što su “Transformer” (1972.) koji je producirao Bouvi i komercijalno je najuspješnije Luovo djelo. Album “Berlin” koji je izdat slijedeće godine bio je rok opera sa tragičnom pričom o ljubavi i mržnji. Najambiciozniji solo album ipak je “Metal Machine Music” iz 1975, eksperimentalni instrumentalni album gdje Lu proizvodi buku svojim gitarskim umjećem (ili nedostatkom istog). Nikada nećemo zaboraviti anegdotu gdje su kupci ovog albuma vraćali ga u trgovinu jer su mislili da je njihov primjerak “pokvaren”. Dobili bi zamjensku ploču i ponovo bi čuli istu “buku”. Metal Machine Music je utjecao na industrial podžanr alternativnog rocka.

Nikad nećemo zaboraviti Lua. Bio je kontroverzan i jedinstven. Ošamario je Dejvid Bouvia u javnosti kada mu je ovaj predložio da se skine sa heroina. “Moja sedmica nadmašuje vašu godinu.” izjavio je Lu. Eksperimentisao je sa muzikom, drogama, seksualnim preferencama i rušio granice rock muzike i dobrog ukusa. Zbog toga ga poštujemo.