General

Petar Drapšin

Rođen 15. novembra 1914. Petar Drapšin će postati jedan od najvažnijih generala Jugoslovenske Armije u Drugom svjetskom ratu. Kao učesnik Španskog građanskog rata stekao je vrijedna borbena iskustva, završivši rat sa činom kapetana. 1941. Dobija zadatak da organizuje ustanak u Hercegovini protiv njemačkih okupatora. Zbog rigoroznijih metoda opozvan je sa zadatka, ali je ubrzo dobio novu šansu kada je postavljen na čelo Prve Slavonske divizije u januaru 1943. Sledeće godine Komanda ga šalje u Dalmaciju da komanduje Osmim korpusom, gdje uspješno zaustavlja njemačku ofanzivu i oslobađa Hercegovinu u Mostarskoj ofanzivi.

Bio je komandant 12. divizije Šestog udarnog korpusa Četvrte armije i Prve tenkovske armije. Naročito se istakao u oslobađanju Istre i Trsta, što je Titu omogućilo da ove krajeve pripoji Jugoslaviji. Cilj je bio da se dođe do Trsta prije savezničke vojske. Uz ogromne gubitke na obe strane, cilj je ostvaren čime su stvoreni vojni i politički uslovi da se Istra stavi u sastav Jugoslavije, kasnije Hrvatske i Slovenije – nešto što Kraljevini Jugoslaviji nije pošlo za rukom. Krajem 1945. (2. Novembra) nesretnim slučajem je smrtno ranjen.

Jedna verzija kaže da je pištolj slučajno opalio usmrtivši Drapšina, druga verzija kaže da je nakon kritika na partijskom sastanku izvršio samoubistvo. Posmrtno je 1953. Proglašen za narodnog heroja Jugoslavije.

Uz nespornu vojnu sposobnost Drapšinu se često pripisuju i manje časne metode i navodi da je od Hercegovine do Istre po njegovoj komandi strijeljano i protjerano prilično ljudi. U Hercegovini je naredio strijeljanje „klasnih neprijatelja“, dok je krajem rata i okončanjem akcija u Istri malo pažnje obraćao na zarobljenike i njihovu budućnost.