Peter Fonda se odvezao u vječnost

Kultni glumac Peter Fonda preminuo je u petak ujutru od raka pluća. Zauvijek će ostati upamćen po ulozi stoniranog bajkera u legendarnom filmu “Goli u sedlu” (Easy Rider, 1969.). Njegovo ime u filmu je bilo Wyatt, nosio je kožnu jaknu i vozio Harley Davidson motor ukrašen američkom zastavom (u čijem je rezervoaru bila sakrivena hrpa narkotika). Pod nadimkom “Kapetan Amerika” odvezao se u filmsku istoriju sa kreativnim partnerom Dennis Hopper-om.

Zašto je važan ovaj film? “Goli su sedlu” je produciran i napisan od strane Fonde i Hoppera (koji je bio režiser). Uveli su kontrakulturu u mainstream, direktno do Kanskog filmskog festivala, gdje su dobili nagradu za najboljeg novog režisera. Peter Fonda iako je bio dio holivudske glumačke dinastije (otac Henry i starija sestra Jane, seks simbol) nije izabrao isti put. On je odlučio biti buntovnik, dugo godina crna ovca porodice. Njegov film je slavio hipije, komune, droge i slobodnu ljubav. Sve što je moglo iznervirati tadašnju konzervativnu Ameriku.

Čovjek koji je otišao u potragu za Amerikom. Nije je našao nigdje…

Easy Rider” je decenijama bio najuspješniji nezavisni film (sve do “Nindža Kornjača” iz 1990. od svih filmova). S veoma skromnim budžetom od 400.000 dolara zaradio je suludih 60 miliona. Inspirisao je cjelu jednu generaciju filmskih radnika, period u američkom filmu poznat kao Novi Hollywood (New Hollywood) iliti novi talas američkog filma. Doba antiheroja na velikom ekranu je došlo, a Fondin “Kapetan Amerika” sa svojim halucinogenim drogama je bio pionir. Nakon pedeset godina film nije ništa manje efektan. Potraga za američkim snom dva švercera droge je prava moderna odiseja.

Red je da spomenemo da “Goli u sedlu” imaju mladog Jack Nicholson-a u jednoj od svojih prvih uloga. Fantastičan je kao alkoholičar advokat koji postaje prijatelj sa bajkerima. Peter Fonda možda nije tako brzo uništio svoju karijeru poput prijatelja Dennisa, ali ostaće zapamćen po ulogama buntovnika. Jedna od mojih omiljenih je Fondino pojavljivanje u John Carpenter-ovom “Bijegu iz L.A.” (Escape from Los Angeles, 1996.) gdje glumi starog “sprženog” surfera. Apokalipsa je pogodila Kaliforniju, ali Fonda je i dalje opušten. Legendarna je scena kada posudi surfersku dasku kultnom Snake-u koji surfa na cunamiju.

Neće biti zaboravljen to je sigurno. Ipak je glumio jednog od najcool filmskih likova svih vremena. Lagano se odvezao u vječnost…