PlayStation 5 – Sve što trebate znati

Konačno smo vidjeli “budućnost igara“. PlayStation 5 je službeno prestavljen. Kao i prve igre slijedeće generacije.

Nova Sony konzola izgleda poprilično elegantno. Moćete birati između dva modela: standardni koji dolazi sa ugrađenim Ultra HD Blu-ray čitačem i PS5 Digital Edition koji je namjenjen za digitalne igre (elem, bez čitača).

Nećemo vas daviti s tehničkim karakteristikama (kao da smo mi neki hardware stručnjaci). Važno je samo da znate da je “duplo jača” od prošle generacije. Nas i tako samo zanimaju igre.

Prezentacija je otvorena sa GTA V od svih igara. U ovom trenutku stvarno me nije više briga. Odrastao sam na GTA serijalu, ali koliko puta možete prodati peti dio? Igra je prvobitno izašla za PlayStation 3. Nije ni čudo što je najprodavanija igra svih vremena.

Ono što sam ja lično želio je nastavak jedne od najboljih eksluzivnih igara za PlayStation 4, a to je naravno Spider-Man. I Sony nije razočarao. Prva nova igra za PS5 je omiljeni heroj Marvel stripova.

Moram priznati da nisam ovo očekivao. Za Spider-Man 2 sam želio da crni Spidey kostim i Venom budu ključni momenti priče. Jer logično mi je bilo da Sony “iskoristi” igru kao reklamu za njihov nadolazeći film Venom 2.

Ali umjesto toga dobićemo Miles Morales-a. Pošteno, prva igra je (g)radila njegovu “origin” priču. Čak je bio igrivi lik na trenutke. Odmah po najavi došlo je do konfuzije. Neki govore da je “Spider-Man: Miles Morales” ekspanzija prve (remasterizovane) igre za novu konzolu. Da nije nastavak, elem nema numeracije u naslovu. Neki to upoređuju sa “kratkim” (polu) nastavkom “Uncharted: The Lost Legacy”. Lično, pojma nemam šta se događa, Samo znam da nisam to očekivao.

Od ostalih velikih najava tu su nastavci kultnog Gran Turisma (7), novi Horizon (Forbidden West), Ratchet & Clank (Rift Apart) i uglavnom sve Sony franšize koje vam padaju na pamet. Stiže nam novi Resident Evil (koji je imao cool trejler) i novi nastavak stealth kulta Hitman. Najvažnije je da će Hitman 3 biti dostupan na četvorci, tako da neću odmah u januaru 2021. kupovati novu konzolu.

Sve trejlere možete pogledati ispod.

Prezentacija nove konzole je bila veličanstvena. Marketing likovi iz Sony-a su odradili vrhunski posao.