Pogledajte crtani najgoreg filmadžije

Kad kažemo najgori filmadžija mislimo to sa poštovanjem. Naravno da pričamo o Tommy Wiseau. Čovjek koji je ušao u filmsku istoriju kao scenarist, režiser, producent i glavni glumac ozloglašene “Sobe” (The Room, 2003.). U međuvremenu je izgrađen pravi kult oko Tomija, a “Soba” će ostati zapamćena kao jedan od najlošijih filmova svih vremena. Što ne znači da nema svoju publiku. Tomi je u principu moderni Ed Wood. Za više informacija o “Sobi” pogledajte film James Franca „Katastrofalni umetnik“ (The Disaster Artist, 2017.) koji je zasnovan na knjizi Grega Sestera „Soba“ („Najgori film ikada snimljen“).

Tommy Wiseau ima novi projekt. Naučno fantastični crtani ni manje ni više. SpaceWorld prati avanture lovca na glave i svemirskog pilota TX (Wiseau). Šta bi bio Tomijev uradak da tu ne učestvuje njegov dobar prijatelj (i partner u zločinu) Greg Sestero kao glavni negativac Drogol. Sinopsis nam otkriva detalje kao što su TX-ova potraga za rodnom planetom o kojoj ne zna ništa. Drogol je njegov najveći neprijatelj i ozloglašeni ubica. SpaceWorld crtani se ne sramoti gluposti. Čak šta više uživa u istoj.

Autori reklamiraju crtani kao bizarni spoj “Ratova Zvijezda” (Star Wars) i “Sobe“. Iznenađujuće dobro funkcioniše ovaj miks. Ima humoristični potencijal, to nije sporno. Video koji ste pogledali je pilot epizoda i za sad nema potvrde da li će praviti cjelu sezonu SpaceWorld crtanog. Sve zavisi od toga da li će pilot privući dovoljno pažnje.

Lično mislim da bi bila šteta da ovaj projekt “umre” prije nego što je uopšte zaživio. Možda samo preferiram ovaj žanr, ali puno mi bolje zvuči od drugog projekta za koji Tomi trenutno skuplja novac. U pitanju je film o velikoj ajkuli koji se zove “Velika ajkula” (Big Shark). Bezobrezno je očigledna parodija Spilbergovih “Ralja” (Steven Spielberg‘s Jaws, 1975.) Naravno da pored Tomija glumi i Sestero.

I dalje ćemo sa (pre)velikom pažnjom pratiti rad ovog “vizionara” i majstora (lošeg) filma.