Kako to majstori rade (2 Dokumentarna filma)

Dva najbolja filma prošle godine (i to ne samo po našem skromnom mišljenju) su: “Irac” (The Irishman) i “Bilo jednom u Hollywoodu” (Once Upon a Time… in Hollywood). Zajedničko tim filmovima (osim što veliki Al Pacino glumi u oba) jest da su ih režirali pravi majstori filmskog medija.

Ako vas je ikada zanimalo šta se sve dešava iza kamere, konačno imate priliku da saznate. Netflix i Sony Pictures Entertainment su besplatno podjelili dokumentarne filmove o nastanku ovih modernih remek-djela. Možete sami vidjeti kako vizionari Marty Scorsese i Quentin Tarantino rade ono u čemu su najbolji.

Prvi dokumentarac je “Saradnja života” i između ostalog saznaćete kako je nastala nova tehnologija “pomlađivanja” koju je Skorsezi koristio prilikom snimanja. Za razvoj ove filmske tehnologije je naravno zaslužan legendarni ILM (Industrial Light & Magic) dio Lucasfilm-a zadužen za revolucionarne specijalne efekte.

Drugi poklon za danas je “Ljubavno pismo pravljenju filmova“. Tarantino osim što je jedan od najvećih režisera danas, on je strastveni filmofil. Malo ko može da mu konkuriše u toj kategoriji. Čovjek voli svoj posao i to se može vidjeti u dokumentarcu ispod.

Možda će ovo ohrabriti nekog da i sam počne snimati filmove. Nikad se ne zna.

sva prava: Netflix i Sony Pictures Entertainment