Pogledajte zaboravljeni rock crtani film

Rock & Rule” je kultni animirani rock mjuzikl iz 1983. godine. Jedan je od rijetkih crtanih namjenjen odrasloj publici tog vremena. Krenite na put u post-apokaliptični svijet u kome žive mutanti za vrijeme Trećeg Svjetskog Rata. Naučno-fantastična vizija u kojoj rock n’ roll još nešto znači.

Oni koji su čuli za ovaj crtani, najvjerovatnije su saznali za njega zbog učešća legendi Lou Reed-a i Debbie Harry (Blondie) koji su napisali pjesme za ovu priliku.

Rock & Rule” je koštao nevjerovatnih 8 miliona dolara (nečuveno za crtani iz osamdesetih) i zamalo je uništio kanadski Nelvana studio. Film je zaradio samo 30.379 dolara (!!!) i ušao u istoriju kao jedan od najneprofitabilnijih crtanih ikad. A mislio sam da nema većeg gubitnika od Final Fantasy The Spirits Within iz 2001.

Pravi rock spektakl. Imamo ostarjelog Mok-a koji je spreman da priziva demone samo da ponovo bude slavan. Za to mu je potrebna Angel i njezin jedinstven glas. To je samo dio avanture koja vas čeka u Nuke York gradu.

Ovaj animirani film kao da je bio uklet od samog starta, jer je prva verzija izgorala u požaru. Iz tog razloga je bilo teško napraviti kućno izdanje. Na crnom tržištu se pojavilo ilegalno izdanje na VHS-u. Pogrešno su pripisivali ovaj film kultnom režiseru Ralph Bakshi-u (Fritz The Cat, Cool World). Pravi režiser je Clive A. Smith, jedan od osnivača Nelvana studija.

Takođe je važno spomenuti da je “Rock & Rule” prvi animirani film koji je koristio cgi tehnologiju (kompjuterski generisane slike). Ako vas zanima još detalja o ovom zaboravljenom klasiku, pogledajte dokumentarac o snimanju.

Zahvaljujemo se Retro Rerun kanalu, zbog koga uopšte imamo priliku (legalno) pogledati ovaj film.