Poklon za praznike od Nick Cave-a (Video)

Pjesnik ljubavi i prokletstva Nick Cave ima savršeni poklon za sve nas. Nick Cave and the Bad Seeds su podjelili svoj koncertni film “Distant Sky — Live in Copenhagen” besplatno na YouTube-u. Distant Sky je prije toga bio prikazan u kinima samo jednu veče u 2018. godini. U aprilu ove godine mogli ste pogledati koncert na službenoj web stranici benda, ali isto tako samo na par dana. Konačno je koncert dostupan svima.

“Film” je snimljen u oktobru 2017. za vrijeme evropske turneje kada je bend promovisao tada novi album “Skeleton Tree” (2016.). Poznavaoci Nick Cave-ovog opusa dobro znaju da je album bio “odgovor” na stravičnu porodičnu tragediju, kada je Nick-ov sin poginuo. Ni dan danas veliki pjesnik se nije oporavio.

Nick je primio veliki broj pisama od strane fanova s pitanjem kada će koncert snimak biti dostupan javnosti. Odlučio je da za Božićne praznike uveseli svoje obožavaoce. Koncert je užasno emotivno iskustvo i unaprijed vas upozoravamo da se ne iznenadite kad uhvatite sebe da plačete.

Ako vam nije dosta starog Cave-a, preporučujemo novi album “Ghosteen” koji je izdat ovog oktobra. Konceptualni album je imao premijerni “stream” događaj kada je podjeljen na svim važnijim servisima. Vrhunac je Nick-ove vještine pripovjedanja. Takođe je užasno depresivan na momente, jer kao što sam spomenuo autor se i dalje bori sa ličnom tragedijom. Malo je takvih albuma u ovo doba jeftine zabave.

Drži se stari mračnjaku. Danas više nego ikad potrebni su nam tvoja zapažanja ovog trulog svijeta. Nakon što nas je veliki Leonard Cohen napustio, Nick je jedan od posljednjih “prokletih” pjesnika. I zbog toga ga volimo i cjenimo.