pop-zvijezde-final-fantasy-za-mobilne

Pop zvijezde i Final Fantasy za mobilne telefone

Likovi iz Square kompanije (danas Square Enix) su uvijek znali da ne treba štediti na marketingu. Naučili su tu lekciju još prije dvadeset godina kada su izdali “Final Fantasy VII” (1997.). Prvi veliki jRPG (japanska roll playing igra, podžanr za sebe) koji je bio uspješan na američkom i evropskom tržištu. Uspjeli su jer su izdvojili tada nečuvenih 100 miliona dolara za marketing iste igre. Pomoglo je i to što je igra bila dobra. Ostalo je istorija. “Final Fantasy VII” je ostao upamćen kao jedan od najvoljenijih naslova iz serijala i najpoznatiji jRPG. Kakve veze ova priča ima sa današnjim vijestima i igri za mobilne telefone?

Square je ponosno objavio da će pop zvijezda Katy Perry snimiti pjesmu i biti dio igre za mobilne telefone “Final Fantasy Brave Exvius”. To takođe nije ništa novo jer su prošle godine imali sličnu marketinšku strategiju, samo sa teen senzacijom Ariana Grande. I ona je “postala” lik iz Final Fantasy-a i uradila remiks singla za tu priliku. U priloženom videu možete vidjeti “genijalce” iz kompanije “Square” dok se “muče” koju Arijaninu pjesmu da izaberu. Njezin lik u igrici je imao prepoznatljive FF zečije uši, baš kao na naslovnici njezinog posljednjeg albuma.

Final Fantasy Brave Exvius je igra za mobilne telefone (iOS, Android) i dosad je preuzeta 30 miliona puta. Igru sam “probao” za vrijeme Beta testiranja i nije bila loša koliko znaju biti loše igre za mobilne telefone. Standardno klikanje po ekranu i čekanje da vrijeme prođe. Možete ubrzati proces plaćanjem pravim novcem. Nije to osuda Square-u već sve i jednoj igri za mobilne telefone. Sa marketinškim potezima poput ovog pokušavaju održati pažnju igračima, koji brzo pronađu negu drugu igru. “Spot” za Arianinu pjesmu pogledajte ako ni zbog čega drugog, onda barem zbog fantastičnih ilustracija po kojima je ovaj legendarni serijal poznat. A možete probati i igru jer je besplatna (uz mikro transakcije ako se “navučete”).

sva prava: Square Enix