Poslušajte nove pjesme black metal legendi

Darkthrone je jedan od najutjecajnijih black metal bendova. Među prvim su izvođačima norveške scene. Početkom devedesetih godina kada je nastao ovaj ekstremni podžanr Norveška je bila poprište ubistava i paljenja crkvi. Darkthrone nikada nije bio dio ovih incidenata. Ali oni nikad nisu ni bili tipični black metal bend. Koncert nisu održali od 1996. godine (po nekim proračunima od 1991.). Ne nose prepoznatljivi corpse paint na licima; osim na naslovnicama kultnih albuma kao što su “Under a Funeral Moon” (1993.) i “Transilvanian Hunger” (1994.).

Bend se sastoji od dva člana: Nocturno Culto (vokal, gitara) i Fenriz (bubnjevi). Daleko su od vaših tipičnih rock zvijezda. Nocturno uživa u šetnjama šumom (ključni motiv black metala), a Fenriz je zaposlen u pošti i trenutno služi mandat u lokalnoj administraciji. Ali pored svega predani su Darkthronu već gotovo trideset godina.

Prije par dana izdali su osamnaesti po redu album “Old Star“. Nastavljaju sa svojom odanošću “istinskom” (true) metal zvuku na kojem insistiraju već pet ili šest albuma zaredom. Šta je taj “true sound”? Speed osamdesetih godina pomješan sa punk metalom (isključivo zbog njihovih muzičkih sposobnosti). Znači Hellhammer i Motörhead. Da budem iskren ne slušam strastveno Darkthrone od njihovog zadnjeg “pravog” black metal albuma “The Cult is Alive” iz 2006. Što ne znači da se radi o lošim albumima. Samo nisu po mom ukusu.

Album je najavljen pjesmom “The Hardship Of The Scots” koja podsjeća na staro mračnjaštvo zbog kojeg i volimo ovaj bend. Dobra je vijest da Nocturno Culto glavni vokal ovaj put, bez Fenrizovog “eksperimentisanja”. Znam da zvuči glupo raspravljati o vokalnim sposobnostima kad je black metal u pitanju, ali klasik je klasik. U svakom slučaju vrhunski singl. Prje par dana kad je album izdan (30. maj), predstavljena je još jedna pjesma sa albuma.

Važno je da su momci zaposleni. Ipak se radi o jednim od najvažnijih predstavnika ovog ekstremnog (pod)žanra koji sigurno nije za svačije uši. Po njihovim vlastitim riječima: “Kult je živ”.