Poslušajte Phil Anselmov novi bend En Minor

Zadnje što smo očekivali je akustični “depression core” projekt, ali ne žalimo se

Phil Anselmo kako sam za sebe kaže je “čovjek mnogih, mnogih bendova“. Iako je prvenstveno poznat kao frontmen jednog od najvećih metal bendova Pantera, u toku posljednjih dvadesetak godina bio je član mnogih projekata. Moj lični izbor (uvijek) je supergrupa Down, koja nam je podarila jedan od najboljih albuma devedesetih NOLA (New Orleans, Louisiana). Dugo godina je održavao i metal core bend Superjoint Ritual. Imao je i kratke izlete u black metal podzemlje, ali zadnih par godina najaktivniji mu je projekt Philip H. Anselmo & the Illegals, s kojim je na svjetskoj turneji.

Sigurno sam preskočio neki od bendova, ni Phil ih se svih ne sjeća. Povod današnjeg članka je novi projekt o kojem Anselmo priča zadnjih par godina. En Minor opisuje kao Gothic pristup muzici, koji je “manje metal, a više sličan legendama Nick Cave and the Bad Seeds“. Prva pjesma teške atmosfere “On the Floor” objavljena je prvog avgusta.

Primjetna je to promjena od standardne metal agresije po kojoj je Anselmo poznat, ali nije neočekivana. Phil je mračan izvođač, izmučen vlastitim demonima i depresivne pjesme mu nisu strane. On sam kao primjer navodi Down mračnu baladu “Jail” (vječni klasik) i zaboravljenu Pantera pjesmu “Suicide Note Pt. 1.“. En Minor je prilika da Phil pjeva o teško naučenim životnim lekcijama. Godinama u privatnosti piše mračne pjesme, tako smo saznali da je “A Long Way to Go” pjesma iz 1998. godine. “On the Floor” je nastala prije nekih pet godina.

Obe pjesme će se naći na sedam inčnom singlu koji nosi naziv benda. Phil se nada da će to biti uvod u puni album. Bend se sastoji od kolega iz bivših projekata kao što su Superjoint i the Illegals. Bitno je spomenuti da je za bubnjevima njegov dugogodišnji prijatelj Jimmy Bower (Down, Superjoint, Eyehategod).

Iako je sve što mi želimo novi album kultne supergrupe Down, ispoštovaćemo Phila na njegovoj najnovijoj muzičkoj avanturi.

Sva prava: Housecore Records