Potonuće broda sa izobiljem viskija

Potonuće broda sa izobiljem viskija

5-og februara je godišnjica incidenta broda SS Politician

Prije osam decenija se desila nesreća, praćena potonućem broda sa izobiljem viskija, na obali ostrva Eriskay. Incident sa brodom SS Politician je doveo do stvaranje jdne knjige, nekolicine predstava, dva filma i nezaboravne priče o viskiju. Tog kobnog jutra po brod, 5-og februara 1941. godine, brod SS Politician je skrenuo sa kursa i nasukao se u plićacima ostrva Eriskay. Ostrvo pripada Hebridskom arhipelagu koji se nalazi zapadno od Škotske.

Brod, izgrađen još 1923. godine, je prije rata bio trgovački brod. Početkom rata ga je preuzela Britanska mornarica kojoj je služio za transport robe i trgovinu sa Amerikom. Ono što je posebno zanimljivo za ovo, poslednje, putovanje je njegov tovar. Brod je na ovoj plovidbi ka Kingstonu na Jamajci i New Orleans-u prenosio pamuk, šporete, lijekove, kade i kekse. Ono posebno su bile boce viskija. Tačnije 260 000 boca viskija, prvoklasnog, rijetkog i namijenjenog samo za izvoz. Osim skupocijenih vrsta viskija, pravo bogatstvo su bile i jamajkanske novčanice u iznosu od 3 000 000 funti.

Potonuće broda sa izobiljem viskija – SS Politician

Incident

Nešto prije 8 ujutru brod se nasukao, posada je spašena bez ikakvih posljedica, a voda je počela da puni rezervoare. Napušten i na milosti vode, počeo je da privlači lokalne stanovnike ostrva. Danima i noćima su vrijedno praznili zalihe viskija. Nisu to smatrali krađom, nego spašavenjem sa mora. Na njihovu žalost, službenici Carina Njegovog Visočanstva su smatrali drugačije, budući da na robu nisu plaćene carine.

Dobar službenik

Lokalni carinski oficir Charles McColl je smatrao da je u toku najstrašnija pljačka, pa se posvetio traženju sanduka i boca viskija. Krajem aprila njegov trud je počeo davati rezultate. Grupa ostrvljana je uhapšena i kažnjena sa po 5 funti! To je još više probudilo inat kod dobrog službenika carina, pa je pojačao svoju krusadu. Proganjao je lokalce, neki su čak i proveli po koju nedelju u zatvoru, ali su flaše viskija nestajale i dalje sa olupine.

Jedino rješenje, na inicijativu McColl-a, je bilo da se olupina minira. Tako je i bilo. “Dinamitom na viski! Ne bih pomislio da postoji toliko lud čovjek na svijetu!” izjavio je jedan od stanovnika ostrva.