Povratak kralja? Sam Raimi pregovara sa Marvel studijom

Možda ste čuli vijest da je režiser Doctor Strange filma Scott Derrickson odlučio da ne radi nastavak. Lično ne bih obraćao previše pažnju da nije spomenuto jedno ime kao njegova potencijalna zamjena. Juče je eksplodirala novost da kultni režiser (i jedan od naših idola) Sam Raimi trenutno pregovara sa Marvel studijom o preuzimanju posla za najavljeni Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

Raimi je naš dječački junak, kreator ne jedne već dvije legendarne filmske trilogije “Evil Dead” i “Spider-Man“. Čovjek je otac modernog superherojskog blockbuster-a (bilo to dobro ili ne). Lično je dokazao da se može napraviti filmska adaptacija Marvel stripa koja je vjerna originalnom materijalu. Šareno, šarmantno i puno života. A usput njegov “Spider-Man” je bio fenomenalni komercijalni uspjeh.

Ne možete ni zamisliti koliko je drugačija filmska ponuda bila 2002. godine za razliku od danas. Prvo ljetni blockbusteri su (kao što im samo ime kaže) bili rezervisani za ljeto. Zadnjih par godina, akcioni spektakli nas napadaju u bilo koje doba godine. Takođe 2002. godine izbor franšiza nije bio prevelik. Izbor za događaj ljeta je bio između “Star Wars: Episode II – Attack of the Clones i prvog Spider-Man-a. Ovim prvim George Lucas je uništio film za sva vremena. Bukvalno. “Napad Klonova” je prvi pravi digitalni film.

Ako nekog treba kriviti za epidemiju franšiza sa previše specijalnih efekata to je Lucas. Sam Raimi je poprilično praktičan režiser. Specijalni efekti mu nisu strani, ali nisu ni prioritet. Raimi je imao veliku ljubav prema stripovskom liku i dosta je truda uložio u karatkerizaciju. “Spider-Man 2” (2004.) je jedan od najboljih filmova ovog nesrećnog žanra. Nesporni klasik. Nažalost, nezasluženo pao je u sjenku Nolan-ovog “The Dark Knight” (2008.).

Raimi za vrijeme snimanja Spider-man filma

Bitno je naglasiti da je naš Sam prvi filmski autor koji je uradio superherojsku trilogiju. Puno prije precijenjenog Christopher Nolan-a i njegove “Dark Knight” trilogije. Jedino zajedničko ovim serijalima je problematični treći dio.”Spider-Man 3” (2007.) je tradicionalni predmet podsmijeha na internetu. Lično mislim da ljudi pretjeruju kada pričaju koliko je loš ovaj film.

U svakom slučaju krivica nije na našem Sam-u. Studijsko mješanje, tačnije producent Avi Arad je glavni krivac za većinu problema trećeg filma. Avi je decenijama želio snimiti Venom film. Iako Raimi nije planirao još jednog negativca u filmu, bio je prinuđen da ga ubaci. Znamo kako je to prošlo.

Bilo je potrebno još deset godina da bude snimljen Venom film (2018.). Arad-ov životni san se ostvario i za divno čudo bio je komercijalni hit. Ne treba zaboraviti da je apsolutni gospodar Marvel filmova Kevin Feige započeo svoju producentsku karijeru upravo na Raimi-evom “Spider-Man” filmu. Dok nekome sve ide od ruke, drugi nisu te sreće…

Priča postaje tužna, jer Raimi je imao planove za četvrti dio “Spider-Man” franšize. Želio se iskupiti nakon “trojke” koja je razočarala gledaoce. Nažalost, studio (Sony) nije htio podržati autora koji im je napravio dobar posao. Pustili su Sam-a niz vodu i odlučili su povjeriti serijal Alex Kurtzman-u. Projekt je bio katastrofa, baš kao sve što Kurtzman radi; nije važno da li je Star Trek, Univerzalova čudovišta ili ne tako čudesni Spider-Man (The Amazing Spider-Man, 2012. i 2014.).

Isti taj neuspjeh je natjerao Sony da pregovara sa Marvel studijom i učini Spidy-a djelom Marvel Sinematičnog Univerzuma. Svih tih godina Raimi je razmišljao o svom, nesnimljenom Spidy filmu. Konačno dolazimo do sadašnjosti. Raimi je baš ono što treba Marvel filmovima u ovom trenutku. Posebno “čudnom” nastavku kao što je “Multiverzum Ludila“. Samo ime filma zvuči kao nešto što bi Sam režirao. Internet je već zatrpan teorijama obožavaoca šta sve ovo znači za budućnost Marvela. Posebno Spider-Man-a.

J.K. Simmons je ponovo igrao ulogu J. Jonah Jameson-a u posljednjem Spider-Man filmu “Far From Home” (2019.). Ulogu koju je imao u Sam-ovoj originalnoj trilogiji (2002. – 2007.). Mašta fanatika je zagolicana. Da li će išta biti od svega toga još uvijek se ne zna?

Možda kao i u većini slučajeva samo se radi o čudnom viralnom marketingu koji Disney koristi da nam konstantno drži Marvel u podsvijesti…