uređaj-traženje-marsovaca

Pozdrav Marsovcima

Da li smo sami u svemiru? Da li postoje razvijene civilizacije na drugim planetama? Ova pitanja su oduvijek golicala ljudsku maštu. Posebnu pažnju tokom XX vijeka privlačio je planet Mars. Jugoslovenska štampa je takođe sa velikim zanimanjem objavljivala članke na ovu temu.

Posebno interesantno je pisanje beogradskih „Ilustrovanih novina“ 20-ih godina XX vijeka. Prenoseći neka dostignuća u „sporazumijevanju sa Marsom“, Ilustrovane novine su pisale o Elmeru A. Speriju iz Bruklina koji „se poduhvatio da sagradi novi aparat za davanje signala stanovnicima na Marsu. Speri će postaviti 200 ogromnih reflektora na raznim mjestima obale Atlantskog okeana, i svjetlosne zrake ovih reflektora sakupiće upravljajući ih prema Marsu. Tako kombinovani svjetlosni zraci od dve stotine miliona svijeća odgovarale bi svjetlosti jedne manje zvezde i nesumnjivo bi stanovnici Marsa to prihvatili kao signal.“

Nekoliko godina kasnije „Ilustrovane novine“ su objavile još jedan članak o pokušaju sporazumijevanja sa Marsovcima. U tekstu se pominju dvije „čudne geometrijske figure“, koje se pojavljuju na površini Marsa i koje bi mogle biti način komuniciranja. Autori teksta dalje zaključuju „Ovako veliki hijeroglifi mogu biti i kanali kroz neku veliku pustinju… Ako ovi Marsovci zaista hoće da otvore interplanetarni saobraćaj onda bi jedini dostojan i pogodan odgovor sa Zemlje bio da i mi odgovorimo našim hijeroglifima i da očekujemo rezultate“.