Preminuo Kraftwerk osnivač Florian Schneider

Krautrock je najbolji izvozni proizvod koji nam je Njemačka ikad dala. A srce tog neslužbenog pokreta su elektro pioniri Kraftwerk

S velikim žaljenjem vam javljamo da je preminuo jedan od osnivača legendarnog Kraftwerk-a Florian Schneider. Malo koji muzičar se može pohvaliti nasljeđem koji je ostavio ovaj velikan. Utjecao je na pedeset godina popularne muzike (sve od dance muzike do hip-hop-a).

Kraftwerk su nazivali “elektronskim Beatles-ima”, ali u mojoj glavi su oni značajniji od britanskog boy benda. Mrzite me slobodno, mrzim i ja Lennon-a, pa šta sad. Schneider je bio hiljadu puta bolji (i iskreniji) muzičar od spomenutog licimjera. Ali nije to poenta. “Robot pop” je svepristutan u današnjoj muzici.

Florian Schneider i Ralf Hütter budući osnivači Kraftwerk-a su se upoznali kao studenti. Zajedničko im je bilo interesovanje za nove tehnologije. Ime benda znači elektrana. Schneider je izmislio nekoliko novih muzičkih intrumenata uključujući i vokalni sintisajzer Robovox.

Njihov prepoznatljivi elektro pop zvuk nastao je 1974. godine s kultnim albumom Autobahn. Jedan od njihovih najvećih fanova je bio David Bowie, koji se preselio u Berlin i vozio se Mercedes-om konstantno slušajući Autobahn album.

Kraftwerk utjecaj na Bowie-jevu Berlinsku trilogiju je neizmjerljiv. Industrial atmosfera remek djela Low je direktno inspirisana robot pop-om. I to Bowie nikada nije ni krio. Na Heroes albumu imate pjesmu V-2 Schneider. Ne trebam objašnjavati kome je posvjećena…

Bilo koja osoba koja vam priča o blagodatima atomske energije nije dovoljno slušala Kraftwerk. Možda su upravo oni utjecali na moje anti-nuklear stavove. Ako već hoćete politički angažovane bendove nađite neke koji čak imaju pametnu poruku.

Kao i svaki bend koji je bio ispred svog vremena, kritika nije shvatala njihove albume. Ipak pričamo o vremenu kada su Pink Floyd i Led Zeppelin bili aktivni. Ali neka buduća djeca će znati prepoznati kvalitet (i jedinstvenost) ovog benda. Depeche Mode je komercijalno najuspješniji elektro bend svih vremena i navode Kraftwerk kao kumove ovog žanra.