Preminuo legendarni Betmen pisac Denny O’Neil

Dennis “Denny” O’Neil osim što je bio jedan od najvažnijih Batman pisaca, bio je dugogodišnji urednik stripova. Nažalost, preminuo je prije par dana u 81. godini.

Denny je imao legendarnu karijeru ne samo u DC stripovima, nego i u konkurentnoj “Kući Ideja” (Marvel). Prve stripove je objavio pod imenom Sergius O’Shaugnessy?! To je čovjek koji je vratio Betmena mračnim korijenima nakon parodije koja je bila Adam West TV serija. Zajedno sa kultnim ilustratorom Neal Adams-om (koji danas slavi rođendan!) vratio je dostojanstvo jednom od najpoznatijih strip heroja. Pitanje je da li bi Batman uopšte danas bio kulturno relevantan da nije bilo O’Neil-a. Kreator je Ra’s al Ghul-a i jegove kćerke Talije (izmedu ostalih).

Napisao je scenarij za dvije epizode “Betmen Animiranog Serijala“, koje su bile direktne adaptacije njegovih stripova. Fantastično je bilo gledati kadrove stripa koji su “oživjeli” u nekim od najboljih epizoda serijala.

Većina hroničara navodi Frank Miller-a kao osobu koja je najzaslužnija za modernizaciju Betmena. Važno je naglasiti da je jedna od tajni Miller-ovog uspjeha to što je imao dobrog urednika. Frenk-ova karijera doživljava uspon nakon transformacije Daredevil-a u jednog od najboljih Marvel stripova tog vremena. Miller je počeo angažman na Daredevil-u kao crtač u vrijeme dok je Denny O’Neil bio scenarist stripa. Denny je postao urednik kada je Miller napravio revoluciju.

Njihova saradnja nije tu stala. Kada je Miller za DC pisao remek-djela “Povratak Mračnog Viteza“ (“Dark Knight Returns“, 1986.) i “Betmen Godina prva” (“Batman: Year One“, 1988.) O’Neil je ponovo bio njegov urednik. Važno je spomenuti da je Denny donio jednu od najkontroverznijih odluka u istoriji Batman stripova; Smrt Robina. Upravo je on bio urednik “Smrti u porodici” (Batman: A Death in the Family, 1988.). Njegov doprinos modernom Batmanu je neponovljiv.

O’Neil je jedan od prvih autora američkog stripa koji se bavio “ozbiljnim” temama i socijalnim problemima. Njegov rad na “Green Arrow/Green Lantern” stripu je legendaran. Bavio se svim gorućim pitanjima tog vremena; od rasizma do (zlo)upotrebe narkotika. Kao što možete vidjeti na fotografiji velikog autora, iza njega je kultna naslovnica kada Arrow zatekne svog sidekick-a Speedy-a (oh ironije) kako se bode iglom. Ozbiljne stvari.

Denny neće biti zaboravljen.