Usamljeni-vuk-i-mladunče

Preminuo pisac serijala “Usamljeni vuk i mladunče”

Jedan od najpriznatijih manga scenarista Kazuo Koike nažalost preminuo je 17. aprila u osamdeset drugoj godini. Porodica Koike je ostavila kratku poruku na službenom twitter profilu pisca serijala “Usamljeni vuk i mladunče(“Kozure Ôkami“ / “Lone Wolf and Cub”). Kazuo se već duže vrijeme borio s bolesti i preminuo je od upale pluća. Naravno, Koike je najpoznatiji kao scenarist manga serijala “Usamljeni vuk i mladunče”, koji je kreirao sa manga-ka (crtačem mangi) Goseki Kojima. Kazuo Koike je napisao još koje remek djelo japanksog stripa, od kojih bi izdvojio Lady Snowblood.

Zauvijek ćemo pamtiti njegov magnum opus “Lone Wolf and Cub” mangu koja je objavljena prvi put u sedamdesetim godinama prošlog vijeka. Priča prati samuraja Ogami Ita i njegovog sina Diagora na osvetničkom putu. Osim što je zanimljiva lekcija iz istorije Japana, manga je mnogo više od stereotipne osvetničke priče, jer je u epicentru radnje odnos oca i sina. Klasik. Priča se sastoji iz 28! djelova (svaki po 300+ strana). Sve zajedno preko 8700!!! stranica prekrasnih ilustracija. Samo u Japanu manga je prodata u 8 miliona primjeraka. Dark Horse izdavačka kuća se pobrinula za američko izdanje u 2000. godini. U decembru 2002. godine izdato je svih 28 djelova mange. Verzija za zapadnu publiku dolazi sa prekrasnim naslovnim stranama koje je ilustrovao kultni Frank Miller. Iste 2002. godine Dark Horse je izdao i digitalnu kolekiju ovog remek djela.

Filmska adaptacija

Ne smijemo zaboraviti filmski serijal po ovoj legendarnoj mangi. Sastoji se iz šest filmova, od kojih su prva četiri izašla 1972. godine. Za sve ljubitelje stilizovanog nasilja, ne tražite dalje i zaronite u rijeku krvi koja ostaje iza Usamljenog vuka. Obavezna preporuka, svih šest dijelova:

  • “Usamljeni vuk i mladunče: Mač osvete” (“Lone Wolf and Cub: Sword of Vengeance”), 1972.
  • “Usamljeni vuk i mladunče 2: Na rijeci Stiks” (“Lone Wolf and Cub: Baby Cart at the River Styx”), 1972.
  • “Usamljeni vuk i mladunče 3: Idu u Had” (“Lone Wolf and Cub: Baby Cart to Hades”), 1972.
  • “Usamljeni vuk i mladunče 4: U opasnosti” (“Lone Wolf and Cub: Baby Cart in Peril”), 1972.
  • “Usamljeni vuk i mladunče 5: U zemlji demona” (“Lone Wolf and Cub: Baby Cart in the Land of Demons”), 1973.
  • “Usamljeni vuk i mladunče 6: Bijeli raj u paklu” (“Lone Wolf and Cub: White Heaven in Hell”), 1974.