Preminuo rock n’ roll pionir Little Richard

Loša sedmica za ljubitelje rock n’ roll-a. Još jedna čitulja se piše. Ovaj put je u pitanju jedan od najzaslužnijih ljudi za nastanak i razvoj rock muzike Little Richard. Nema tog bjelog muzičara koji nije nešto “posudio” od arhitekta rock-a.

Toliko je utjecajan, da je svojim ekstravagatnim ponašanjem (i androgenim stilom) inspirisao sve rockere koji su se oblačili (i ponašali) kao žene. Naravno da mislimo na David Bowie-a, Mick Jagger-a i slične. Mick nikada nije krio da mu je Little Richard bio glavni idol kada je bio tinejdžer. Za vrijeme zajedničke turneje s The Rolling Stones-ima, Jagger je svaku veče gledao majstora na pozornici i učio njegove poteze.

Little Richard s nekim obskurnim bendom koji mu je bio predgrupa 1962.

Lil Rick je tokom dugogodišnje karijere balansirao između rock ikone i gospel pjevača. Nije važno kojim se žanrom bavio, sve te godine je bio inspiracija svima od Jimi Hendrix-a do Prince-a. Red je spomenuti da je bio jedan od ključnih utjecaja pop izvođačima kao što su The Beatles i Elton John.

Niko nije imao takav scenski nastup poput ovog hiperaktivnog muzičara. Njegova pojava je šokirala (starije) ljude širom Amerike. Njegov ples i stihovi nabijeni seksualnom energijom su temelj na kojima će Elvis izgraditi mainstream carstvo.

Jer nemojte nikad zaboraviti sva dobra (bjelačka) muzika je bezobrazno ukradena od napaćene crne braće. Slava Lil Ricku.