Priča o saudijskom novinaru

Zadnjih par sedmica jedna od najaktuelnijih priča u medijima je tragična sudbina saudiskog novinara Džamala Kašogija. Nismo htjeli komentarisati ovaj čudni politički triler dok se nije završio. A razvoj priče je više nego bizaran. Prvo je bilo da on nije mrtav, napustio je saudijsku ambasadu u Turskoj živ. Možda je nestao, možda je mrtav. Sigurno je mrtav, ali mi nismo krivci (saudijci). Novinar je mrtav, ali kriva je otpadnička frakcija. Kašogi je mrtav i najvjerovatnije su saudijci krivi, ali samo zato što je on započeo tuču protiv petnaest likova. Kao što smo rekli veoma čudan razvoj situacije. Po rječima predsjednika Trampa samog na twitteru, ovo je najgore zataškavanje u istoriji zataškavanja.

Ključna osoba u ovoj priči je turski predsjenik Redžep Erdogan. On je lično polako otkrivao detalje o istrazi i oblikovao narativ u svjetskim medijima. Takođe nije krio da su glavni krivci saudijci, iako nije direktno naveo ime princa Mohameda bin Salmana, kojeg mnogi smatraju da je naručilac ubistva novinara. Saudijska Arabija se zamjerila Erdoganu još 2010. godine sa početkom Arapskog proljeća. Oni su finansirali rušenje islamskih diktatorskih režima zarad kvazi demokratskih država. Erdogan im to nije zaboravio.

Uvijek svi pričaju o ruskim botovima, ali u ovih par sedmica konfuzije oko sudbine novinara ključna je bila armija saudijskih botova na društvenim mrežama. Njihov cilj je bio da spinuju priču i otkrive nekog drugog za incident. Žrtva Kašogi je bio kako su ga nazivali umjereni saudijski novinar. Umjerenost ima očigledno neko drugo značenje u Saudiskoj Arabiji za razliku od ostatka civilizovanog svijeta. Kašogi je bio lični prijatelj Osame bin Ladena. Takođe smo saznali da princ Mohamed bin Salman nije liberalni reformator za kojeg se reklamirao. Ali neće Amerika uraditi ništa drastično protiv jednog od svojih glavnih saveznika u ovom nesrećnom regionu.

Kao što neće ni ostali zapadni dušebrižnici. Iste one evropske države koje prodaju napredno naoružanje Saudijskoj Arabiji. Jemen je jedna od najgorih humanitarnih katastrofa (njihov termin) u skorije vrijeme. Ali malo šta ćete čuti iz zapadnih medija. Jemen je žrtva onog što možemo slobodno nazvati sektaški hladni rat između Saudijaca i Irana. Slike stradanja u Jemenu su slike strave i užasa a mi nećemo da sablažnjavamo naše čitaoce. Važno je samo reći da su “moralisti” Njemci sad našli pričati o zabrani prodaje oružja saudijskoj kraljevini zbog smrti jednog čovjeka. Jer je institucija novinara “svetinja” zapadnog svijeta.

U akcijama Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u Jemenu uništena je 421.911 kuća, 930 džamija, 888 škola, 327 bolnica, 38 medijskih organizacija i interno je raseljeno više od 4 miliona ljudi.

U jednoj od zadnjih izjava princ Mohamed bin Salman je rekao da je njegov jedini rat obnavljanje stare slave Bliskog Istoka. Naravno da nije spomenuo stravična stradanja u Jemenu u kontekstu tog njegovog rata. Možda je to dio te slave o kojoj priča. Novinar je ubijen, ali priča je mnogo složenija od toga.