Bruno Mars nastup

Priča o Uptown Funk

Pjesmu “Uptown Funk” je uradio Mark Ronson za Brunu Marsa, postala je instant hit i dominirala je 2005 godine.  Pjesma je započeta tokom turneje Brune Marsa, Mark Ronson mu se pridružio i u studiju odsvirao određenu melodiju, ali zbog obaveza nisu napravili ništa ozbiljnije.

Tokom narednog perioda snimali su segmente i mrvice pjesme u Los Angelesu, New Yorku, Londonu, Torontu, Vankuveru i Memphisu. Čak su ubacili i hard rock dionicu u sred pjesme. Jednom prilikom su čak bili odlučili da odbace sav materijal. Ronson je za Billboard izjavio kako se tokom pauze za ručak onesvjestio uz neizostavno povraćanje. U tom trenutku su snimali gitarske dionice. Ipak vratio se u studio sa gitaristom i nakon 82 pokušaja snimio što je bilo zamišljeno. Pjesmu su inače zamišljali po uzoru na Minneapolis sound, pravac u funk-u koji se izdvojio krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih. Pionir tog pravca je bio Prince, čime je funk zvuk približen popu uz više sintisajzera i izraženiji zvuk gitare. Pravac je imao uticaj na razvoj r’n’b, pop i rane electro i house muzike. Zbog toga Uptown Funk zvuči tako „poznato“.

Zbog toga što zvuči toliko poznato pjesma je izazvala i par pravnih začkoljica. Funk grupa „Collage“ je tvrdila da su “Uptown Funk” i  njihova pjesma “Young girls” jedno te isto. Srpska pop umjetnica Snežana Mišković – Viktorija je izjavila da pjesma sadrži 80% njene pjesme “Ulice mračne nisu za djevojke” snimljene sa grupom “Aska”. “The Gap band” su tvrdili da je Ronson uzeo ritam iz njihovog hita iz 1979. godine “Ooops upside your head”- taj slučaj je riješen sudskom nagodbom.

Upitan za sličnost između njegove pjesme i “The real wild show” Ronson je izjavio da su on i Mars i “The real wild show” jednako pod uticajem Quincy Jonesa.

Ipak sve to ne znači da je pjesma ukradena ili šta slično, niti da Mark Ronson nije kreativan. Vjerovatnije je da je pjesma klasik koji se osvrće na muziku iz prethodnih decenija. Procjenite sami.