Princ-rata

Princ Rata – Priča Eric Princa

Kontroverzni biznismen Eric Prince, bivši vlasnik privatne vojne kompanije Blackwater (poslije rebrandinga poznata kao Academi) ponovo se vratio u akciju. Privatna vojska Blackwater je postala znana široj javnosti nakon “Masakra na Nisour trgu” u Bagdadu, Irak; kada su zaposlenici ove kompanije pobili 17 civila i ranili dodatnih dvadeset. Irak je nakon ovog incidenta zabranio Princu i njegovoj privatnoj armiji da operišu u njihovoj zemlji. Par godina nakon masakra otkriveno je da Blackwater bio dio CIA tajne operacije likvidiranja terorista. Ista ta privatna vojna kompanija je zaradila milijarde dolara vladinim ugovorima i postala je tad treći po veličini sigurnosni izvođač radova američkog State Departmenta.

Blackwater je 2001. godine čak i dobio video igru istog imena, koju je Princ reklamirao kao “šansu da iskusite kako je biti dio Blackwater tima, a da ne morate biti (u)bačeni u pravu ratnu situaciju”. Za sam Blackwater je rekao “da će za državni bezbjednosni aparat uraditi ono što je FedEx uradio za poštarsku uslugu”. Majstor marketinga. Njegova privatna vojska je osim na Bliskom Istoku, operisala i na Balkanu. 2009. godine Princ je dao ostavku na mjestu direktora Blackwatera, nakon kontrovertze oko pranja novca i nuđenja “plaćeničkih” usluga stranim državama. Godinu dana poslije firma je prodata i promjenila ime u Academi.

Princ nije mirovao. Nova “tržišta” su čekala da budu osvojena. Proveo je određeno vrijeme u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje je sakupio bataljon stranih boraca koji su bili pod komandom prestolonasljednika. Nije dugo čekao na novu veliku poslovnu priliku. Došla je prije pet godina iz Kine. Aktuelna Princova privatna vojna kompanija Frontier Services Group (FSG) operiše iz Hong Konga i finansirana je (djelom) od kineskih vlasti. U februaru ove godine se saznalo da je Princ kao direktor FSG-a potpisao ugovor sa kineskim vlastima za izgradnju trening centra u Xinjiang, gdje Uighur muslimani se bune u zadnje vrijeme. Znajući rad privatnih vojnih kompanija neće još dugo praviti probleme.

Pravi povod teksta su informacije da Princ ponovo operiše u Iraku. Iako nije javno potvrđeno da FSG ima poslove u Iraku, njena podružnica Frontier Logistics Consultancy DMCC je prijavljena februara prošle godine u Ministarstvu trgovine Iraka. Izvori tvrde da su im kancelarije smještene u Basri (koja je bogata naftom, naravno). Predstavništva FSG-a se mogu naći od Hong Konga do Afrike, jugoistočne Azije i Dubaia.

Plan za Venecuelu?

U zadnjih par mjeseci, Eric Pince sakuplja financijska sredstva i političku podršku za novu avanturu u Venecueli. Princov plan je sakupiti pet hiljada stranih boraca koji bi podržali opozicionog lidera Juan Guaida. Prema pisanjima Reutersa, američka administracija, ali i Guaidovi ljudi su odbili ovaj plan. Bez sumnje, upad privatne vojske bi dodatno eskalirao i tako kritičnu situaciju u Venecueli.

Red je da demistifukujemo trenutnu fascinaciju raznih novinskih izvora Princom. Moje lično mišljenje je da ne bi pretjerano spominjali Erica i njegove poslove, da nije Trampov simpatizer. Ali kao što znamo, u američkim medijima sve (kontroverzno) što ima veze sa trenutnim predsjednikom je instant vijest. Red je da se otvoreno priča o poslovanju privatnih vojski, ali bojim se da Princ nije “Trampov čovjek” uopšte ne bi saznali ni pola ovih informacija. Princova sestra je Betsy DeVos, ministar prosvjete u Trampovoj administraciji. Princ lično je dao 100.000 dolara Trampovoj izbornoj kampanji. Čak se spominje u Muellerovom izvještaju kao jedna od navodnih veza Trampa i Rusije. Iz tih razloga je u zadnje vrijeme toliko prisutan u vijestima. Kao da njegova kontroverzna karijera nije dovoljno sama po sebi.