spacex-shuttle

Privatni let oko mjeseca i nazad

Očigledno ne postoje neki ozbiljniji problemi kada je glavna svjetska vijest da će jedan milijarder poslati drugog milijardera u svemir.

Naravno, pričamo o Elon Musku. Nije bila dovoljna internet histerija od prije par sedmica kada su svi poludjeli jer su vidjeli dotičnog milijardera da puši marihuanu pomješanu s duvanom. Skandal!

Sada svi pričaju (ponovo) o “Space-X” njegovom privatnom svemirskom programu, jer je Musk izjavio kako će poslati nekog japanca da se provoza oko Zemljinog prirodnog satelita. Privatni let oko Mjeseca do 2023. godine. To im je plan.

Japanac će moći povesti sa sobom neke umjetnike, spominjao je Džon Lenona i Pabla Pikasa. Možda bi mu neko trebao reći da su obojica odavno mrtvi.

Ali, misli Musk i na sirotinju. Svi će moći besplatno gledati HD stream putovanja oko mjeseca. Kako Elon kaže to je samo početak, cilj je multi planetarno društvo. Razumijem ga. Nije više bogatima zabavna vila u Los Anđelesu, sada hoće dvorac na Marsu.

Ipak, to je prilika za radnu klasu. Musk će poslati građevinske radnike u svemir da mu naprave vikendicu na drugoj planeti. Sirotinja će prva otići da ispita da li je uopšte moguć život tamo daleko.

Tako da u bliskoj budućnosti nećemo više samo slati djecu u Njemačku na bauštelu, nego ćemo ih slati na Mars.