Projekt umjetne inteligencije Microsofta i Kineskog vojnog univerziteta

Microsoft je radio sa kineskim vojnim univerzitetom na istraživanju umjetne inteligencije (AI), koje može biti iskorišteno za nadzor i cenzuru.

Tri različita naučna rada, objavljena između marta i novembra prošle godine, napisana su od strane akademika zaposlenih u “Microsoft Research Asia” iz Bejdžinga i istraživača povezanih sa kineskim “Nacionalnim Univerzitetom odbrambene tehnologije” (National University of Defense Technology), koji je kontrolisan od strane vrhovnog kineskog vojnog tjela “Centralne Vojne Komisije“. Jedan od tih radova opisuje novu AI metodu (umjetne inteligencije) sposobnu da napravi detaljne mape okoline analizirajući ljudska lica? Znam da zvuči čudno, ali stručnjaci kažu da potencijal ovog sistema za nadziranje i cenzuru je nesumnjiv. U istom radu navedeno je da taj sistem pruža bolje razumjevanje okoline “nego današnje korištenje kamera“.

Većina (zapadnih) kritičara tvrdi da sva ova istraživanja Kineska vlada želi da iskoristi u izgradnji sistema nadziranja svojih građana. S druge strane, u Americi se raspravlja da li uopšte trebaju da sarađuju sa Kinezima na osjetljivim pitanjima poput umjetne inteligencije. Jedan od najistaknutijih “jastrebova” protiv Kine je senator iz Teksasa Ted Kruz (Ted Cruz) koji insistira da “američki poslovni interesi ne smiju pomagati Kineskoj komunističkoj partiji i njihovim planovima za ugnjetavanje“. Microsoft je naravno branio svoja istraživanja, pravdajući se da je to samo dio globalnog angažmana njihovih naučnika da sarađuju sa svojim internacionalnim kolegama na najnovijim tehnologijama. Po njihovim rječima ne narušavaju američke, ni lokalne zakone. A radovi su objavljeni radi veće transparentnosti. Lijepe riječi nema šta.

Ove objave dolaze u vrijeme kada američke institucije (uključujući i FBI) pažljivo posmatraju akademsku saradnju s Kinom, zbog strahova da kineski studenti i naučnici ne bi nove tehnologije predali Narodnoj oslobodilačkoj vojsci Kine. Prošle sedmice Tehnološki Institut (Massachusetts Institute of Technology) je prekinuo svaki vid saradnje sa kineskim džinom Huawei. Drugo istraživanje u kojem je Microsoft sarađivao sa kineskim univerzitetom se bavio mašinskim čitanjemnačin da kompjuteri razumiju tekstove s interneta. Jer druga omiljena stvar Kineskoj komunističkoj partiji (osim nadziranja) je cenzura. Pod lupom su takođe veze Microsofta sa kineskim vojno finansiranim akademicima, oličene u operaciji “tech klubova” za kineske studente. Dobro poznate su vojne veze Beihang univerziteta i Harbin Tehnološkog instituta.

izvor: Financial Times