Prokletsvo Feniksa – Kraj X-Men filmova

Ko bi rekao da je prošlo gotovo dvadeset godina od prvog “X-Men” filma (2000.)? Brian Singerov akcioni spektakl je dokazao da se može snimiti profitabilan film po Marvel stripu. Da se ne zavaravamo veliku ulogu su imali i prvi “Blade” (1998.) kao i Sam Raimi s svojom “Spider-Man” trilogijom. Do sada smo pogledali jedanaest X-Men filmova (najdugovječniji superherojski serijal našeg vremena). Neki od njih su čak bili i solidni filmovi. Za žanr kojem pripadaju. Sutra nas očekuje premijera “Mračnog Feniksa” (X-Men: Dark Phoenix).

To nije prva adaptacija jedne od najpoznatijih priča američkog stripa “Sage o Feniksu” (“The Dark Phoenix Saga”). Još 2006. godine smo dobili “X-Men 3: Posljednje uporište” (X-Men: The Last Stand) koji je bio totalni promašaj i nije ispoštovao kultnu priču. Po prvim recenzijama koje pristižu ni novi pokušaj nije ništa bolje prošao. Ne obazirem se pretjerano mnogo na loše prve utiske. Nisam ni očekivao previše od X-Men filmova. Realno, to nisu nikad ni bili pretjerano kvalitetni filmovi, ali imaju svoju publiku (i sebe računam među vjerne fanove). Većinu sam ih gledao u kinu i dobar su način za ubiti par sati života.

Ono što nisam očekivao da će “Mračni Feniks” biti najneuspješniji film serijala. U trenutku pisanja teksta Fox studio je izgubio više od 100 miliona dolara na ovom filmu. Ne smijem ni spominjati kakvu ocjenu je ovo nedjelo dobilo. Sramota me je. Izgleda da i ljudi iza kamere nisu pretjerano ponosni. Simon Kinberg je dugogodišnji producent i scenarist X filmova. “Mračni Feniks” je prvi film koji je ikada režirao u životu. Po neslužbenim informacijama on je bio “režiser iz sjenke” nekih djelova “X-men Apocalypse” (koji je takođe bio promašaj) pošto je Bryan Singer (službeni režiser) imao naviku da se uopšte ne pojavi na setu.

Previše se očekivalo od Kinberga. Čova je takođe bio scenarist “X-Men 3: Posljednje uporište” prvog pokušaja Feniks Sage i znamo kako se to završilo. Takođe nije ohrabrivalo što je premijera “Mračnog Feniksa” tri puta odložena. Očigledno ni sami nisu znali šta bi sa ovim filmom.

Strip

Možda mislite da sam prekritičan, ali nemam bolje mišljenje ni o samim X-Men stripovima. Većina materijala je za jednokratnu upotrebu. Čast izuzecima poput Chris Claremonta i njegovog sedamnaest godišnjeg angažmana na X stripovima. On je napravio od neispirativne Stan Lijeve priče otpadnike koje svi toliko volimo. Njegova je i “Saga o Feniksu”. Priča o transformaciji originalne Marvel djevojke (doslovno njen alias je bio Marvel Girl) u najmoćnije (i strašnije?) biće ovog fiktivnog univerzuma.

Jean Grey je oduvijek bila naša omiljena crvenokosa heroina. Ni jedan fiktivni lik nije toliko puta bio ubijan i ponovo vraćan u život poput Jean. Gotovo svakih desetak godina scenaristi X stripova dođu na ideju da je vrijeme za povratak Jean Grey. I svaki put završi se isto. U nedostatku boljih ideja ponovo se ispriča (za novu generaciju) Feniks Saga.

Nova filmska adaptacija (kakvog god da je kvaliteta) je naš rastanak sa ovom franšizom. Makar na način na koji smo je dosad znali. Sigurno ste čuli da je Disney kupio Fox studio i da su konačno dobili prava na X likove nazad. Najmnogobrojniji superherojski tim će dobro doći za izgradnju budućnosti Marvel sinematskog univerzuma. Meni je potpuno svejedno.

Fox je mogao donositi kreativne odluke (Logan, Deadpool) kakve brend izgrađen na porodičnoj zabavi (za sve uzraste) poput Disneya nikada neće. Ali nije ni važno. Ne trebamo se opterećivati s budućnošću žanra. Superheroji neće nigdje pobjeći (makar mi to i željeli). Ljut sam jer najvjerovatnije smo ostali uskraćeni za X-Force film koji je trebao režirati Drew Goddard s Josh Brolinom u glavnoj ulozi. Disney ima neke druge planove…

sva prava: 20th Century Fox / Marvel Comics