Protestna himna Michael Jacksona ima novi video

Poznati režiser Spike Lee “ažurirao” je video za bezvremenski klasik “They Don’t Care About Us“. Povod je nesuđeni šezdeset peti rođendan pokojnog Kralja Popa Michael Jacksona. Lee je režirao i prve dvije verzije ovog spota davne 1995. godine.

Dvadeset pet godina je prošlo, ali neke stvari se nikada ne mjenjaju. Njima i dalje nije stalo do nas. Njima? Gospodarima, oligarsima, tehnokratama, političarima i ostalim “dušebrižnicima”.

Kako je to fino objasnio stari buntovnik Spike Lee: “Dobre protestne pjesme ne mogu ostariti jer borba i dalje traje.” U službenoj izjavi režiser je naveo da je ova pjesma “himna za haotični svijet u kojem živimo“.

They Don’t Care About Us (2020)” spot je potresan na momente. Baš kao i verzija iz 1995. godine, nova se takođe bavi policijskom brutalnošću.

Kratki film efektno pokazuje George Floyd proteste koji su održavani širom Amerike (i svijeta). Zajedno sa starim snimcima Jacksona u zatvoru.

Spike Lee je uradio novu verziju jer borba za ravnopravnost (za sviju) se mora nastaviti. A ova pjesma je savršeni simbol te borbe. Pogledajte i prošle dvije verzije ove ikonične himne.