Provedite noć u posljednjoj videoteci

Starije generacije, koje su odrastale u osamdesetima i devedesetima, dobro znaju čar videoteka. Bio je to prekrasan ritual. Stojite pred zidom filmova i birate pravi. Uzmete primjerak u ruke (VHS ili DVD) i dobro razmislite o svom izboru.

Ta čar je definitivno nestala sa striming servisima. Dovoljan je samo jedan klik i proces je gotov. Do videoteke ste morali prošetati. Mogli ste se družiti sa kolegama filmofilima u ovoj jedinstvenoj ustanovi. Takođe ste mogli upoznati i čudake, ali i to je bio dio šarma. Nažalost tehnički progres je uništio ovo iskustvo.

Posebno je tragična Blockbuster priča. Radilo se o najvećom lancu videoteka u Americi (i svijetu). Danas postoji samo jedan. Posljednji se nalazi u saveznoj državi Oregon. Postojao je još jedan u Australiji, ali je zatvoren prošle godine (2019.).

Kako izgleda ova videoteka možete vidjeti iz fantastičnog “putopisa” Ljutog štrebera James Rolfa (Angry Video Game Nerd) i njegove produkcijske kuće CINEMASSACRE. Posjetili su Blockbuster neposredno pred globalnu pandemiju.

Nostalgija je moćan opijat. Jedino bolje od samog povratka u videoteku (kao da putujete kroz vrijeme) je mogućnost da provedete noć u istoj. Upravo to nudi posljednji Blockbuster.

Besana noć vas očekuje. Osim filmova, možete igrati i video igre dok boravite u ovoj vremenskoj kapsuli. Kokice i slatkiši su dio usluge. Do četiri osobe mogu prenoćiti. Cijena je tričavih četiri dolara (4$!) po osobi.

Posao je bio težak za održati i bez zlokobnog virusa. Baš zbog te situacije, vlasnici su bili prinuđeni da osmisle nešto novo. Srećom došli su do vrhunske turističke ideje!

Nadam se da će nastaviti sa ovom praksom. Makar vikendima. Mogućnost da prenoćite u videoteci je dječački san moje generacije.