prvi-čudaci-stripa

Prvi čudaci stripa – Doom Patrol

U dva različita trenutka u istoriji Doom Patrol je donio mnoge nove stvari žanru superherojskog stripa. Nažalost uvijek bi završili u sjenci poznatijih heroja. Tako je bilo od prvog dana. 1963. godine u stripu  My Greatest Adventure broj 80. čitaoci su upoznali “Najčudnije heroje svijeta” (“The World’s Strangest Heroes!”). Bili su grupa otpadnika i čudaka koje je predvodio bogati pametni lik u kolicima. Da li vam to zvuči poznato? X-Men strip je reklamiran kao “Najčudniji tinejdžeri ikad” (“The Strangest Teens of All!”). Još jedna sličnost; Doom Patrol se borio protiv mrskog neprijatelja “Bratstvo Zla” (Brotherhood of Evil) dok su zakleti protivnici X-Men-a bili “Bratstvo Zlih Mutanata” (Brotherhood of Evil Mutants). Riješićemo vas nedoumica; prva epizoda Doom Patrola je izašla cijela tri mjeseca prije prve epizode X-Men-a.

Za razliku od X-Men-a koji su većinom bili mladi i lijepi, a kao bojali se svijeta koji ih mrzi i ne razumije, Doom Patrol je puno ozbiljniji koncept. Članovi “patrole” su bili žrtve nesreća koji su ostali osakaćeni do kraja svojih života. Robotman je bio vozač trkaćih auta kojem nakon katastrofalne nesreće je samo mozak ostao. Negative Man je bio vojni pilot koji dođe u kontakt sa radioaktivnom energijom koja iako mu podari moći pretvori ga u ružno čudovište. Članovi Doom Patrola su osobe koje pate od traume. I njihov nesvakidašnji izgled izaziva strah i prezir širokih masa (koje hoće da zaštite). Takođe imaju jednog od najbizarnijih negativaca kojeg sam ikada video u stripu Životinjski-Biljno-Mineralni-Čovjek (Animal-Vegetable-Mineral Man). Kao da nije bilo dovoljno čudno i bez toga?

Nažalost strip se nikada nije pretjerano dobro prodavao. Nikoga nije iznenadilo što je bio otkazan, ali čitaoci će zapamtiti “zadnju” epizodu u kojoj se Doom Patrol žrtvuje da spasi nevine. Naravno strip će imati neka nova izdanja u budućnosti, ali nikada nisu doživjeli uspjeh kakav je Marvel imao s X-Men-ima.

Grant Morrisonov Doom Patrol

Ipak 1989. godine DC stripovi su htjeli pokušati nešto novo. Doom Patrol strip su povjerili scenaristi Grant Morrisonu, budućoj legendi američkog stripa. On je započeo karijeru kao mnoge njegove kolege sa ostrva (britanska invazija američkog stripa). Počeo je na manje poznatim naslovima i lagano se probijao ka vrhu. Danas trideset godina poslije, Morrison je jedan od najvažnijih pisaca DC stripova. A sve je počelo sa angažmanom na Doom Patrolu. Uz standarnog Robotman-a, ponovo je osmislio Negative Man-a. Ipak njegov ključni doprinos ovoj grupi je Luda Džejn, mlada šizofreničarka sa 64 (!!!) podvojene ličnosti, od kojih svaka ima vlastite moći. Morisonova Patrola danas ima kultni status i jedan je od ključnih naslova u evoluciji žanra. Zašto vam ovo sve pričam danas?

DC Universe, striming usluga namjenjena DC fanovima ima novu igranu seriju. Vjerovali ili ne to je najnepoznatiji tim superheroja ikad Doom Patrol. Brendan Frasier glumi Robotmana, a legendarni Timothy Dalton tumači vođu u kolicima Chief-a. Poprilično dobre specijalne efekte i kostime imaju za jednu serijsku produkciju. Pogledao sam tri epizode i nisam razočaran. Doom Patrol će konačno imati pristup širim narodnim masama i možda pronađu nove fanove.