Prvi Elektro-Golf

Poslije oluje dolazi… inovacija

Ratovi i krize često znaju da izazovu i ono najbolje u ljudima, kreativnost i želju da stvari učine boljim i pristupačnijim. Tako  je bilo i sedamdesetih godine prošlog vijeka nakon naftne krize izazvane Jomkipurskim ratom između Izraela i arapskih zemalja 1973. Cijeli svijet se oporavljao, a Evropa je pokazala svoju bolju stranu. Inovativnost. Za razliku od američkih proizvođača tog perioda koji su gledali kako da uglave što moćniju i luđu mašinu u svoje karoserije, evropski i japanski proizvođači su imali pregršt inovativnih ideja za razvoj automobila.

A zašto ne električni auto?

I tako su se Volkswagenovi stručnjaci okrenuli struji, tražeći alternativu preskupoj nafti. U Golf “jedinicu” su ubacili električni motor sa 20kW (27KS) i proizveli 20 komada. I tako je nastao Elektro-Golf. Ideja je bila da se grade stanice za punjenje sa cijenom od 50 pfeninga po satu. Povoljno. VW inžinjeri su vozali ove koncepte u stvarnim uslovima sve do 1986 kako bi ih proučavali i unapređivali.

elektro_golf mk1
Elektro-Golf © VW

Tokom 1989 godine je predstavljen Golf II CitySTROMer sa elektro motorom od 18.5-kWh (25KS), a 1993 i Golf III CitySTROMer u saradnji sa kompanijom SIEMENS i koji je mogao preći čak 90km.

Nažalost, na prve serijske modele e-Golfa se čekalo do 2014. Smanjenje emisija i drugi propisi vezani za potrošnju nafte su produžili život bezinskim i dizel motorima, ali električni automobili su sve prisutniji. Sve je izvjesnije da će cijene nafte nastaviti da padaju zbog raznih razloga, ali budućnost ima bolje mjesto za automobile sa električnim motorima. Zato je danas u ponudi e-Golf sedme generacije, između ostlih e-modela, kao ponosni nasljednik dobrog, starog i inovativnog Elektro-Golfa.