Cullinan

Prvi skupocjeni SUV

Najviša klasa u SUV segmentu

Bilo bi glupo da ne postoje i SUV vozila za naših 1% najbogatijih stanovnika na planeti. Zato su napravljeni Rolls Royce Cullinan i Betley Bentayga skupocjeni SUV modeli. Cullinan (na slici gore) je najfensi SUV vozilo na planeti, ujedno i prvo takvo poznatog proizvođača luksuznih vozila. Sa gomilom opcija za personalizaciju vozila i V12 motorom, Cullinan košta pravo malo bogatsvo.

Bentley Bentayga je još jedan ultra luksuzni crossover. Ovaj stogodišnji proizvođač je uz luksuz dodao, tradicionalno, snagu i brzinu i napravio vozilo kojim možete juriti po makadamu uživajući u ručno veženoj koži vaših sjedišta. Ovaj model je nešto povoljniji, ako je to uopšte bitna stavka kod kupovine ovih modela.

Bentley Bentayga

Da li ste znali da je legendarni Bentley napravio SUV prije…?

Godine 1994 Bentley je predstavio koncept svog terenca zvanog Dominator. Napravljen je na šasiji Range Rovera i uopšte nije bio namijenjen za proizvodnju. Ali, dopao se sultanu-skupljaču automobila koji je naručio da se napravi šest komada, kako se vjeruje.

Sultan od Bruneja je poznat po naručivanju jedinstvenih vozila, Ferrarija u sedan varijanti ili Aston Martina koji ne postoji u stvari. Tako je naručio i ovih šest modela, svaki za 3 miliona funti ili nešto preko 4 miliona dolara. Navodno je ova kupovina spasila proizvođača od bankrota te godine.

Bentley Dominator
Bentley Dominator

Tako da možemo reći da je ovo prvi skupocjeni SUV model, iako nije bio u redovnoj proizvodnji i prodaji.