Novi spot za singl The Rugged Mana

R.A. the Rugged Man – Svi moji heroji su mrtvi!

The Rugged Man je autentična ikona underground repa. Talentovan i beskompromisan od starta. Možda je iz toga razloga snimio samo dva albuma u skoro trideset godina karijere. Izdavačke kuće ne vole likove koji misle svojom glavom. Bolji su manekeni koje mogu upakovati u šareni proizvod. Naš R.A. je neprihvatljiv za široke narodne mase.

Šta hoću da kažem sa tom gotovo pretencioznom izjavom? Ako volite mainstream (pop) rap ovo definitvno nije muzika za vas. Ali ako znate ponešto o hip-hop istoriji i ako ste možda malo stariji, “All My Heroes Are Dead” je album koji morate poslušati.

Najbolje obučeni bjeli reper uzvraća udarac. Njegov treći album se sastoji od 22 pjesme i traje poput prosječnog filma. R.A. priča o svemu: porodici, politici i istoriji ove muzike. Nikada nije dosadno.

Heroji možda jesu mrtvi, ali ekipa koju je Rugged Man okupio je više nego impresivna. Ice T. Chuck D. Kool G Rap. DJ jazzy Jeff. Brand Nubian. Ghostface Killah. Inspectah Deck. Masta Killa. Immortal Technique. Između ostalih. Nije da R.A.-u treba pomoć. Vrhunski je MC i bez “podrške” kultnih gostiju.

Za vas danas izdvajamo novu “Wu-Tang” himnu “Dragon Fire” na kojoj gostuju članovi klana Ghostface Killah i Masta Killa.

Ako bih morao birati samo jednu pjesmu s albuma, moj izbor bi bio “Who Do We Trust”. Ako je ikad postojao najbolji geopolitički reper onda je to inteligentni Immortal Technique. Njegovo poznavanje stanja u svijetu i kritika američkog (ratnog) carstva je za svaku pohvalu.

Ali ako ste navikli na retardirane trepere koji mumljaju o kurvama i drogama, dobićete glavobolju od količine informacije kojom će vas Immortal zasuti. Technique je takođe zaslužan za sam naziv albuma.

Najvjerovanije je u pitanju generacijska razlika. Rugged Man sam kaže na pjesmi “Golden Oldies”: “nikada nije čula za NWA, ona zna samo za Eminema i Drea. Odgojen sam na Brand Nubian i Chuck D.”

Jer šta bi bio R.A.-ov album da (makar malo) ne pljune po Eminemu. Nek’ nam je živ i zdrav.