Schumacher vs Montoya

Rivalstva u formuli: Schumacher vs Montoya.

Lifestyle

Već smo spomenuli neke zanimljivosti o Formuli 1 i dotakli se nekih od legendi i njihovih rivalstava. U ovom tekstu ćemo se prisjetiti jedne od mnogobrojni situacija u ljutom rivalstvu  između Michaela Schumachera i Juan Pabla Montoye.

Schumacher vs Montoya.

Juan Pablo Montoya je došao u tim Williams 2001. godine. Stigao je nakon osvajanja CART prvenstva 1999. i serije 500 2000-e. Pričalo se da je brz, i već na trećoj trci u Brazilu je svima pokazao koliko. Ne samo da je prestigao Schumachera, nego je to uradio poprilično nasilinički. Za to je trebalo imati posebnu hrabrost, ali i dozu bezobrazluka. Ipak je to bila era Schummija.

To je bio početak. Gusto je bilo i na VN Austrije, kada se desio možda i jedan od najgorih prekršaja u istoriji Formule. Montoya je pokušao zaobići Schumachera sa vanjske strane. Imao je dovoljno prostora, ali se Schummi zabio u stranu Williamsa lomeći svoje prednje krilo. Montoya je bio izbačen sa trake. Bila je očigledno Schumacherova greška ili je incident bar trebao ići na njegov obraz, ali kaznu je dobio Montoya! Nije bilo čudo što su mnogi tvrdili da Ferrari ima simpatije FIA-e.

Pred kraj trke, Montoya je pokušavao da se izbori sa Schumacherom za drugo mjesto, slično kao što će biti i naredne sezone u Malaziji. Uspio je, dok je Schummi završio na petom mjestu, nakon ispadanja sa staze. Ovaj put svojom greškom, kako je priznao.

U prilogu imamo snimak ovog rivvalstva sa trke iz Brazila u pomenutoj sezoni 2001.