Rock Super grupe - Cream

Rock Super grupe

Biti Rock Super grupa

Šta znači uopšte biti rock super grupa? Pojam super grupe se obično koristi u rok i pop muzici. Termin se koristi kod bendova koji se sastavljaju od poznatih muzičara sa znatnim solo karijerama ili sa značajnim tragom u drugim bendovima. Ponekad se radi o jedinstvenim projektima gdje se vrhunski muzičari skupljaju samo da snime jedan album nakon čega se razilaze. Naziv prve Super grupe je prvi put dodijeljen grupi Cream od strane Rolling Stone magazina.

Cream

Cream je bila rok super-grupa iz Velike Britanije, osnovana 1966. Sastojala se od basiste Jack Brucea, gitariste Erica Claptona i bubnjara Ginger Bakera. Smatra se da su bili prva super-grupa uopšte, a njihov treći album Wheels of Fire je prvi album koji je dostigao platinasti status. Raspali su se nakon dvije godine, zbog razmirica između Brucea i Bakera, što i nije čudo kad se na jednom mjestu nađu tri virtuozna muzičara.

Blind Faith

Blind Faith je bio engleski bluz rok bend sastavljen od izvrsnih muzičara: Eric Claptona, Ginger Bakera, Steve Winwooda i Ric Grecha. Bend, kao jedna od prvih super-grupa, je objavila svoj jedini album “Blind Faith” u augustu 1969. Stilski bend je bio sličan prethodnim bendovima u kojima su nastupali Clapton, Baker (Cream) i Winwood (Traffic), Grech (Familiy). Oni su zaslužni za stvaranje mješavine bluza i roka.

Crosby, Stills, Nash & Young

Nakon neformalnog nastupa 1968. godine David Crosby, Stephen Stills i Graham Nash su pronašli harmoniju u zajedničkom radu. Od Crosby-ja je traženo da napusti bend The Byrds krajem prethodne godine, Stillsov bend The Buffalo Springfield se raspao početkom 1968, a početkom 1969. godine Nash napušta The Hollies. Dolaskom Neil Younga, iz raspuštenog Buffalo Springfielda, stvorena je CSNY. Svoj zvjezdani status su često koristili za politički aktivizam dotiču teme rata u Vijetnamu, smrti studenata na Kent State Univerzitetu (pjesma Ohio), pa sve do skorijih dešavanja sa Chelsea Manning.

 

Nadamo se da ćete uživati u dobroj muzici, koja god da je vaša omiljena super grupa.