Rocket Queen

The Rocket Queen je pjesma Guns n’ Roses-a o ženi po imenu Barbie von Grief kako je navedeno na materijalu albuma Apetite for destruction.

Barbie se družila sa Gunsima na početku njihove karijere. Sa cimerkom Pamelom Manning je osnovala bend koji je trebao da se zove Rocket Queen. Tada je imala 18 godina i sam Slash ju je nazivao „kraljicom underground scene“.

Axl Rose je izjavio da je pjesmu napisao o Barbie, koja ga je „održala u životu neko vrijeme“.

Zanimljiva priča o pjesmi je zvuk seksa u pozadini, koji je Axl snimio sa djevojkom bubnjara Stevena Adlera, Adrianom Smith.

Adler se želio distancirati od Adriane, te je ona želeći da ga napravi ljubomornim došla u studio gdje su Gunsi snimali materijal kako bi ga provocirala. Kako Adler nije bio prisutan, Axl Rose joj je predložio da snime „djelo“. Prema njegovim riječima to je bilo „spontano ali i sa namjerom, jer je uvijek želio snimiti nešto takvo za pjesmu“.

Nakon što su namjestili mikrofone u studiju, tehničari su napustili studio i ostavili Axl-a  sa Adrianom. Nakon nekog vremena i određene količine alkohola,  snimljeno je šta je trebalo, bend je otišao na turneju, a Adriana u svijet droge i alkohola.

Kako je sama  izjavila nakon skoro deceniju sve što je dobila je bila boca Jack Danielsa i sram.