Rođendan gospodara kućne zabave

Na današnji dan 1994. godine u Japanu službeno je počela prodaja tada nove konzole PlayStation. Sumnjam da je iko mogao predvidjeti da će dvadeset i pet godina poslije brend ne samo biti živ, nego značajniji nego ikad. PlayStation 4 je nedavno postao najprodavanija kućna konzola svih vremena. Što nije mala stvar. Kako smo došli do ovog momenta?

Radilo se o viziji jednog čovjeka. Ken Kutaragi je osmislio originalni PlayStation. Sony je 1994. bio novi igrač na tržištu kojim su dominirali Nintendo i Sega. Siva konzola je imala nešto što konkurencija nije; buduće klasike poput Final Fantasy 7 (1997.) i Metal Gear Solid (1998.). Legendarni serijali tipa Gran Turismo, Spyro, Crash. Svi su oni počeli na “kecu”. CD format je omogućio pirateriju koja se širila poput šumskog požara. Jedan je od razloga astronomskog uspjeha originalne Sony konzole.

Kako je Sony mogao nadmašiti fantastičan start? PlayStation 2 je stvar legendi. Najprodavanija konzola svih vremena (do prošlog mjeseca). Dvica je imala jednu od najboljih ponuda igara. Ne znam ni odakle bi počeo. Rockstar Games je doživio revoluciju sa prelazom u puni 3d svijet. Grand Theft Auto 3 (2001). je raznio moj tinejdžerski mozak. GTA San Andreas (2004.) i dan danas je jedna od mojih omiljenih igara. Ponovo i ponovo se vraćam ovom naslovu.

Hideo Kojima je za vrijeme te konzolne generacije stvarno bio genije medija. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (2001.) je prva postmoderna igra. Ipak s trećim Metal Gear naslovom Snake Eater, Kojima će napraviti najbolju igru svoje karijere (i PlayStation 2 konzole). Usput je započeo survival žanr, koji je bio popularan zadnjih par godina. Igre te generacije su obilježile moj “gejmerski” hobi.

Ipak nije uvijek sve išlo po planu. Tako je najlakše ispričati dramu zvanu PlayStation 3. Posljednja konzola na kojoj je radio legendarni Ken Kutaragi. Imao je čak prevelike planove. Zamislio je multimedijalni centar svakog doma, a ne samo igraću konzolu. PS3 je bio tehnološko čudo, ali u isto vrijeme bio je skup (Sony je gubio stotine dolara na svakom prodanom primjerku) i igre je bilo teško razvijati za ovu platformu.

Generaciju koju je obilježio online gaming, prodaja digitalnih igara Sony zamalo nije izgubio. Ipak kultni naslovi su obilježili PS3. God of War, Uncharted, Ni no Kuni, Red Dead Redemption samo da pobrojim koji. U zadnjem trenutku PlayStation 3 je pobjedio konkurenciju XBox 360 koji je konstantno bio korak ispred. Zahvaljujući “trici” blu ray disk je postao standard.

Neke od najboljih PS4 igara tipa GTA 5, Metal Gear Solid V i Persona 5 imale su svoju premijeru na PlayStation 3 konzoli. Sony je naučio na svojim greškama i od samog starta imao jasnu viziju za PlayStation 4. Red je spomenuti da je prvi put čovjek van Japana kreirao konzolu. I radilo se o instant uspjehu.

Trenutno smo u poznoj fazi generacije. Sijedeće godine nas čeka PS5, što znači da je pravo vrijeme da nabavite “četvorku”. Kolekcija igara je više nego impresivna. Za svakog će se naći nešto. A još igara se tek čeka. Srećan rođendan gospodaru kućne zabave. Za još dvadeset pet godina igre…