Roger Waters protiv “Gospodara Rata”

Oduvijek mi je bio problematičan politički angažman slavnih osoba. U većini slučajeva se radi o bezobreznoj samopromociji. Ipak lični primjer Rodžer Votersa (Roger Waters) i njegove borbe protiv “Gospodara Rata” mi se čini autentičnim. Zašto pitate se? Prvi argument i najuvjerljiviji je činjenica da Voters redovno šteti svojoj karijeri (financijski) sa svojim javnim nastupima (ispadima). Nema tog svjetskog problema u koji se Rodžer nije lično umješao. Dobro je poznata njegova dugogodišnja borba za prava Palestinaca, zbog koje je postao “persona non grata” u izraelskoj štampi. Redovno nagovara svoje kolege iz muzičke industrije (od Radioheada do Madonne) da ne održavaju koncerte u Izraelu. Ovog prvog aprila izraelski ministar je imao “ultimativnu” šalu kada je napisao da će Voters održati koncert u Tel Avivu. Rodžeru nije bilo smješno.

Nedavno je platio iz svog džepa za privatni avion koji je vratio dvoje djece iz pakla Islamske Države u koji ih je odveo njihov otac radikalni mudžahedin. Zaštitnik je Venecuele zbog koje je dodatno demonizovan u zapadnoj štampi. Dok oligarh Brenson (Sir Richard Branson) održava kvazi Live Aid u Kolumbiji da bi podržao opoziciju u Venecueli, Voters organizuje kontra koncert u Venecueli samoj. Podržavajući Madura ni manje ni više. Na svom službenom nalogu na društvenim mrežama redovno objavljuje poruke podrške. Kaže “odstupite od Venecuele”.

Ovih dana je navukao dodatni bijes establišmenta sa otvorenom podrškom Džulijanu Asanžu (Julian Assange). Zagovara njegovo oslobađanje. I ne samo njegovo, pošto se Rodžer bori i za Čelzi Mening (Chelsea Manning) nekad Bredli (Bradley Manning) američki vojnik koji je otkrio tajne ratne industrije. Wikileaks je distribuisao materijale koje je Mening dobavio čitaocima širom svijeta. Voters kaže da oni nisu kriminalci, već borci za ljudska prava. Baš kao i legendarni basista Pink Floyda. Pravo pitanje je zašto ovo uopšte treba ostarjeloj rock zvijezdi? Dok većina njegovih kolega uživa u penziji i milionima koje su sakupili, Voters diže revolucije. Pravi rocker ako mene pitate. Za borbu niko nije prestar. Još ćemo buntovnih poruka čuti za života ove legende. Oduvijek sam gotivio više njegove Pink Floyd albume od kolege mu Gilmora. Ali to je neka druga priča…