putin-luke-skywalker

Ruski botovi krivi za loše kritike “Ratova Zvijezda”?

“Posljednji Džedaj” (“The Last Jedi”, 2017.) je film koji je izazvao raskol među Star Wars fanaticima. Znam, jer sam jedan od njih. I film mi se nije svidio. Ni prvi put kad sam ga gledao u bioskopu, ni drugi i nadam se zadnji put kada je dobio kućno izdanje. Jedino sam bio impresioniran Diznijevom distribucijom, koja je omogućila da se u svakom selu na brdovitom Balkanu mogao pogledati ovaj film svega par dana nakon svjetske premijere. “Posljednji Džedaj” je razočarao mnoge. Problem je nastao u onom trenutku kada su fanovi podigli svoj glas. Velikoj korporaciji poput Diznija to sigurno nije odgovaralo. Predstavnici Lukas Filma (LucasFilm) i sam režiser ovog (ne)djela Rajan Džonson (Ryan Johnson) napali su svoju publiku i otvoreno ih vrijeđali. Kao ja sam glup jer ne volim tvoj osrednji film. Svi su bili krivi za lošu prihvaćenost (ne mislim na financijski uspjeh) osim samih autora tog istog filma. Raskol je postajao sve veći.

Kulminacija je otvoreni bojkot “Solo” filma (“Solo A Star Wars Story”, 2018.) koji je financijski promašaj. Kako god to pokušali spinovati, činjenica je da nisu ni vratili novac koji je potrošen za snimanje filma. Većina se slaže da nezainteresovanost obožavaoca ima veze sa razočarenjem izazvanim “Posljednjim Džedajem”. Ali naši korporativni gospodari nikada neće priznati da su pogriješili. Rađe će reći da je to ideološko pitanje ili neki još nevjerovatniji razlog. Sigurno nije do lošeg menadžmenta Ketlin Kenedi (Kathleen Kennedy), kojoj je ovih dana produžen ugovor na još tri godine, umjesto da dobije otkaz. Ali šta mi znamo o korporativnoj politici.

#Putin je kriv?

Sve ovo je samo uvod u još nevjerovatniju priču. Ovih dana smo saznali ko je kriv za lošu prihvaćenost “Posljednjeg Džedaja”. To su zli ruski botovi, isti oni što su se mješali u američke izbore. Oni su me uvjerili da je ovo loš film. Da nije bilo lošeg utjecaja ruskih botova, ja bih znao da je Rajan Džonson sjajan režiser i da je njegov film najbolji “Star Wars” film ikad. Ne mogu da vjerujem šta ljudi pišu. Kao akademski rad koji ima predug naziv i bavi se strateškom politizacijom popularne kulture pomoću manipulacije društvenim mrežama. Ma kako autor želio da zvuči pametno, premisa je debilna. Imate link ako želite da ga pročitate, ali lično sam brzo odustao. Šta je autor želio reći?

Namjerni i organizov politički utjecaj čiji cilj nije samo raskol među obožavaocima “Ratova Zvijezda” nego dugoročno izazivanje pravog građanskog rata u Americi. Naravno Ruska Federacija je iza ovog zlog plana. Ovo sranje ne možeš izmisliti. Paranoja među liberalima (kojima je “Posljednji Džedaj” dobar film?) prelazi sve granice dobrog ukusa. Autor ovog “naučnog” rada iznosi “dokaze”, neke brojke o twittovima koje uopšte nisu napisala ljudska bića, nego zla umjetna inteligencija iz srca Kremlja. Najvjerovatnije i moji negativni twittovi o filmu su pobrojani u te cifre, jer kad vide profil sa čudnim slavenskim prezimenom, sigurno je u pitanju još jedan ruski bot. Naravno u tekstu ima dio kako je osim Ruske Federacije kriv i američki predsjednik Tramp, jer autor je demokrata. Žao mi je samo pola sata života koji sam izgubio čitajući i pišući o ovom. Nadam se samo da “Posljednji Džedaj” mi više neće pohoditi misli i slobodno vrijeme.

Jer ponekad loš ili osrednji film je samo to. Nema potrebe za urotom koja želi da uništi demokratiju.