rusija-venecuela

Ruski strateški bombarderi u Venecueli

Dva ruska strateška bombardera sposobna da nose nuklearno naoružanje sletjela su u Venecuelu. Tupolj Tu-160 supersonični bombarder poznat kao “Bijeli Labud” (ili “Blackjack” po NATO terminologiji) sletio je na Maiquetia aerodrom blizu Caracasa u ponedeljak. Ruski piloti su prešli više od 10000 kilometara prije nego što su sletjeli u Venecuelu. Njihovo raspoređivanje je došlo samo par dana nakon razgovora Nikolasa Madura, predsjednika Venecuele sa Vladimirom Putinom. Ne treba ni spominjati da je Madurova administracija (sa socijalističkim elementima) glavni protivnik Amerike u ovom djelu svijeta.

Tupolj Tu-160 može da leti 12000 kilometara bez punjenja goriva. Nosi nuklearne rakete srednjeg dometa i posljednji je strateški bombarder napravljen u Sovjetskom Savezu. Dva puta u zadnjoj deceniji su bili u Venecueli. Državni sekretar Majk Pompeo (U.S. Secretary of State Mike Pompeo) nije bio pretjerano oduševljen situacijom. Iz izjave u kojoj se obraća narodu Rusije i Venecuele, Pompeo je nazvao dvije vlade korumpiranima i optužio ih je da neodgovorno troše javna sredstva. Ekonomska kriza u Venecueli nije ništa novo, ali tu je Rusija kao “zadnji spas” da ulaže u njihovu industriju nafte i usput proda naoružanje.

Odgovor iz Kremlja na Pompeovu izjavu je došao brzo. Dmitri Peskov je rekao da nije dolično da država čija polovina vojnog budžeta može riješiti problem gladi u Africi, govori o neodgovornom trošenju. Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu nije htio precizirati da li “Bijeli Labudovi” nose rakete, koliko će dugo ostati u Venecueli ili koja je njihova uopšte misija.

izvor: Reuters via Haaretz