sletjeli-vojni-savjetnici

Ruski vojni savjetnici sletili u Venecuelu

Dva aviona ruskih vazduhoplovnih snaga sletjela su na aerodrom „Majketija“ u Venecueli ove nedelje. Avioni su dostavili 35 tona tereta uz pratnju službenih lica iz Ministarstva Odbrane Ruske Federacije i 100 vojnika. U pitanju su putnički avion Iljušin IL-62 i legendarni vojni teretni avion Antonov AN-124. Avioni su za Karakas poletjeli ovog petka iz ruske baze Chkalovsky. Zaustavili su se usput u Siriji, kako prenosi sajt za pratnju letova Flightradar24.

Tri mjeseca ranije Venecuela je na svojoj teritoriji imala zajedničke vojne vježbe sa Ruskom Federacijom. U decembru dva ruska strateška bombardera sposobna da nose nuklearno naoružanje sletjela su u Venecuelu kao znak solidarnosti sa Madurovom socijalističkom vladom. Amerika ne gleda nimalo blagonaklono na rastućo partnerstvo Karakasa i Moskve.

Aerodrom „Majketija“

Jučerašnja posjeta ruskih vojnika održava se „u okviru nastavka vojne saradnje između dve države“. Radi se “o ugovorima koji su bili zaključeni mnogo prije početka venecuelanske krize” kako prenosi Sputnjik. Nije bilo službene reakcije Kremlja (ministra odbrane, ministra vanjskih poslova) po ovom pitanju.

izvor: Reuters via Haaretz