porošenko-rat-sukob

Rusko – ukrajinski sukob: Od lošeg ka gorem

Ukrajinska kriza, zamrznuti sukob ili Novi hladni rat, nazovite to kako hoćete, sigurno je jedan od najvećih međunarodnih problema. Nije važno na čiji ste narativ pretplaćeni (pošto se priče drastično razlikuju). Nakon određenog vremenskog perioda medijskog “mira” ova priča se vraća na naslovnice.

Prošle nedelje (25. novembar) došlo je do drastičnog pogoršanja situacije nakon sukoba dvije mornarice u Crnom moru u blizini Krimskog poluostrva. Ukrajinci su ušli sa tri broda u ono što Ruska Federacija smatra svojim morskim granicama. Pucnji su ispaljeni, posada je uhapšena, a medijski cirkus je uslijedio. Ukrajinski predsjednik Porošenko je iskoristio novonastalu situaciju da privuče pažnju svijeta koji se okrenuo svojim svakodnevnim problemima i zaboravio na ukrajinski haos. Određeni analitičari tvrde da je jedan od glavnih razloga incidenta izbori koji očekuju Porošenka slijedećeg marta. Sigurno neće dobiti glasove ukrajinaca zbog lošeg ekonomskog stanja u državi za vrijeme njegovog mandata. Isti dan se sastao sa vojnim vrhom Ukrajine.

Ponedeljak (26. novembar)

Ukrajinska narodna skupština (Vrhovna Rada) je izglasala ratno stanje od 30 dana povodom novonastale situacije. Po slikama iz Ukrajine tog dana, očigledno postoje djelovi stanovništva koji su prijemčivi za ovakve odluke. NATO savez održava hitan sastanak isti dan. Osuđuju Rusiju sa već viđenim, gotovo rutinskim izjavama.

Utorak (27. novembar)

Službeni Kremlj je osudio uvođenje ratnog stanja u Ukrajini, koje nije bilo uvedeno ni par godina ranije kad se dogodila cjela situacija sa Krimom. Tada je Porošenko vodio protiv-terorističku akciju protiv djela ukrajinskog stanovništva sa istoka države. Ruska Federacija je upozorila da uvođenje ratnog stanja može dovesti do novih sukoba u istočnim krajevima Ukrajine (sa ruskim separatistima kako ih zapadni mediji zovu). Dogovor u Minsku je ipak umirio situaciju (10.000 poginulih u građanskom ratu).

Srijeda (28. novembar)

Službeno, u deset pograničnih oblasti Ukrajine je uvedeno ratno stanje. Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova šalje protestne note Moskvi. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije najavljuje raspoređivanje S-400 sistema na Krimskom poluostrvu, prenose ruski mediji.

Četvrtak (29. novembar)

Porošenko daje izjave za njemačke medije u kojima tvrdi da “Rusija želi da aneksira cjelu Ukrajinu”. “Putin obnavlja carstvo” i slične senzacionalističke izjave mu garantuju da će biti svjetska vijest broj jedan. Porošenko poziva NATO da dovedu svoje ratne brodove u Azovsko more. NATO savez odbija i spriječava dalje pogoršavanje situacije. Incident je uspio u jednu ruku, jer je američki predsjednik Tramp otkazao sastanak sa Putinom koji se trebao održati za vrijeme G-20 samita. Nužnost dijaloga Amerike i Rusije ne treba naglašavati. U prošlom Hladnom ratu su postojala jasna pravila i konstruktivni dijalog je dovodio do riješenja ozbiljnih problema (detante). Problem našeg vremena (i ukrajinske krize) jest pokušaj kriminalizovanja bilo kakvog dijaloga između Amerike i Rusije. Ruski mediji ponosno pišu o “Tvrđavi Krimu” jer su stigli prvi S-400 sistemi.

ukrajina-rusija-krim

Petak (30. novembar)

Kijev donosi odluku o zabrani ulaska svim Rusima starosti između 16 i 60 godina u Ukrajinu. Razlog je spriječavanje mogućnosti da Rusi prave privatne vojske na njihovoj teritoriji (Krim takođe smatraju djelom svoje teritorije). Četvrti sistem S-400 je postavljen blizu grada Dzhankoy.

Pratićemo dalji razvoj situacije…